Sentinţă definitivă în cazul grupării de hoţi de maşini destructurată de poliţiştii craioveni

0
175

Cei doi tineri din Călan şi complicele lor, din Oţelul Roşu, ajunşi după gratii pe 1 octombrie anul trecut, pentru că veniseră să fure o autoutilitară din Craiova, au fost condamnaţi definitiv, vineri, 12 mai a.c.. Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor majori, condamnaţi la 2 ani şi 4 luni, respectiv 4 ani de închisoare cu executare, şi a admis apelul inculpatului minor, reducându-i pedeapsa de internare într-un centru de detenţie pentru o perioadă de 2 ani, la asistare zilnică timp de 6 luni sub supraveghere. Cei trei au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de furturi de autoturisme, fiind prinşi cu o autoutilitară furată din Craiova, cu care ar fi trebuit să ajungă în judeţul Hunedoara, cel mai probabil pentru a fi dezmembrată.

curtea de apelReamintim că, pe 1 octombrie 2016, în jurul orei 03.30, în urma activităţilor specifice desfăşurate în comun de I.P.J. Dolj şi I.P.J. Hunedoara, o echipă formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj şi Secţiei 4 Poliţie Craiova a prins în flagrant doi tineri, în vârstă de 17 respectiv 19 ani, din Călan, judeţul Hunedoara, imediat după ce sustrăseseră o autoutilitară Iveco, cu care încercau să părăsească municipiul Craiova. Oamenii legii au stabilit faptul că, o zi mai devreme, respectiv vineri, 30 septembrie a.c., Claudiu Păuceanu, de 19 ani şi Cristian Bălăbăneanu, de 17 ani, ambii din Călan, au fost aduşi din oraşul Caransebeş în municipiul Craiova de Enok Jula, de 34 de ani, din Carasebeş, cu scopul de a sustrage o autoutilitară, asigurându-le instruirea şi logistica necesare comiterii faptei, după care a părăsit municipiul Craiova. „Cei doi tineri au identificat o autoutilitară şi, după ce au pătruns în autovehicul, prin spargerea geamului lateral, au instalat un dispozitiv electronic cu ajutorul căruia au pornit autoutilitara, iar imediat după comiterea faptei au pornit către ieşirea din Craiova. Au fost însă identificaţi şi blocaţi în trafic de poliţiştii doljeni”, a precizat, la momentul respectiv, subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. În urma activităţilor de cooperare dintre IPJ Dolj, IPJ Hunedoara şi IPJ Caraş-Severin, Enok Jula a fost depistat în oraşul Oţelul Roşu, fiind adus la Craiova. Toţi trei au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi complicitate la infracţiunea de furt calificat, iar o zi mai târziu au fost arestaţi preventiv.

puscariePe 24 octombrie 2016 cei trei au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, iar pe 1 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi, Ionuţ Claudiu Păuceanu primind o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, Emanoil Enok Jula – 4 ani închisoare, în timp ce faţă de Armando Cristian Bălăbăneanu a fost dispusă măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 ani. Inculpaţii au declarat apel, soluţionat vineri, 12 mai a.c., la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a respins apelurile declarate de Păuceanu şi Enok Jula şi a admis apelul minorului, care a primit o pedeapsă mai mică, respectiv asistare zilnică sub supraveghere timp de 6 luni: „Admite apelurile formulate de Parchet şi inculpatul Bălăbăneanu Armando Cristian. Respinge apelurile formulate de inculpaţii Jula Emanoil Enok şi Păuceanu Ionuţ, ca nefondate. Desfiinţează în parte sentinţa în privinţa inculpatului Bălăbăneanu Armando Cristian, În baza art. 120 Cp Dispune luarea faţă de inculpatul Bălăbăneanu Armando Cristian a măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de 6 luni sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Hunedoara”, se arată în hotărârea instanţei, care este definitivă. Inculpaţii majori, aflaţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, vor rămâne aici până la ispăşirea pedepselor.