Microsoft: Atacul cibernetic mondial ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru guvernele naţionale

0
89

wannacry_romaniaReprezentanţii Microsoft au lansat duminică noaptea critici dure la adresa guvernelor naţionale, care dezvoltă şi stochează anumite vulnerabilităţi de software, precizând că atacul cibernetic mondial din cel puţin 150 de ţări ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru a pune capăt unor asemenea practici, transmite DPA.

”Acest atac explică din nou de ce stocarea unor vulnerabilităţi de către guvernele naţioanale reprezintă o problemă atât de mare”, a scris preşedintele companiei Microsoft, Brad Smith.

”În mod repetat, exploatările din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public şi au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenţionale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA”, a precizat Smith.

Preşedintele Microsoft a cerut guvernelor naţionale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilităţi de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri.

”Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită şi trebuie să respecte în spaţiul cibernetic aceleaşi reguli care se aplică armelor din lumea fizică”, a declarat Smith.

Oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, dar compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii şi utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.