Bujorul de la Pleniţa, iubit şi protejat de localnici

0
643

bujorFiindcă a devenit o tradiţie, ba chiar bujorul de la Pleniţa a intrat şi în foclorul popular, zeci de mii de oameni au venit şi ieri să mănânce un mititel şi un pahar de bere rece, copiii să se joace, într-un cuvânt toată lumea să se bucure în minunata pădure de la Pleniţa. Excelentă a fost şi organizarea acestei ediţii, delicaţii bujori, care şi-au deschis cupele sângerii pline de seminţe galbene, fiind împrejmuiţi cu benzi de protecţie şi, pe anumite porţiuni, chiar cu garduri metalice. Şi oamenii au înţeles mesajul şi, în ciuda numărului-record de participanţi, nimeni nu a mai deranjat rezervaţia de bujori, care putea fi admirată ca într-o adevărată grădină botanică, punctând până departe în verdeaţa copacilor. 

De aproape o jumătate de secol, mai precis din anul 1970, comunitatea din Pleniţa organizează un eveniment cu totul deosebit în cea de-a doua jumătate a lunii mai: Sărbătoarea Bujorului. Pe o arie naturală protejată de circa 50 de hectare de pădure de gârniţă şi cer, se găseşte Poiana Bujorului, locul unic în ţară unde bujorul sălbatic creşte din belşug.

calafeteanu
Puiu Calafeteanu

 O mare roşie de bujori i-a întâmpinat şi ieri pe pe localnici, dar şi pe oaspeţi acestora, veniţi la Pleniţa din judeţe învecinate, din Gorj, Olt şi Mehedinţi, pentru a se bucura de această petrecere câmpenească. „Ne aflăm astăzi la cea de-a 47-a ediţie a manifestării câmpeneşti «Sărbătoarea Bujorului», o sărbătoare de tradiţie a comunei Pleniţa, întrucât bujorul românesc este unic în România, şi nu numai, ci şi în Europa, creşte la noi în pădure de foarte mulţi ani, de peste 100 de ani. În 1970, a fost prima ediţie când un grup de cadre didactice, împreună cu elevii lor au demarat o primă iniţiativă de manifestare câmpenească. De atunci, în fiecare an, plenicenii şi nu numai sărbătoresc această frumoasă manifestare”, ne-a precizat primarul localităţii Pleniţa, Puiu Calafeteanu.

Mii de oameni au petrecut în pădure la Pleniţa

bujor 1Chiar dacă unii dintre oameni au plecat din localitate, ei ştiu că, în a doua jumătate a lunii mai, când înfloreşte bujorul în poiană, este motiv de mare sărbătoare şi se întorc pe plaiurile natale ca să petreacă împreună. De la an la an, autorităţile, care se ocupă cu organizarea acestei frumoase sărbători, spun că numărul participanţilor este şi mai mare. La fel s-a întâmplat şi ieri când poieniţa cu bujori sălbatici a fost pur şi simplu plină de oameni.

Pe porţiunea de drum spre pădure se circula bară de bară şi a fost nevoie ca poliţia rutieră să dirijeze traficul. În pădure, cu greu găseai un loc, astfel că majoritatea oamenilor au ales să-şi parcheze maşinile pe marginea şoselei, luat-o la pas spre pădure. Nici aşa nu a fost uşor, deoarece mii de oameni se aflau în mişcare, aglomerând deja potecuţa care duce spre luminişul poieniţei, acolo unde dintotdeauna, în această perioadă a anului, se tranaformă în centrul distracţiei.

Autorităţile au amenajată o scenă micuţă, tradiţională, unde rapsozi ai muziciii populare olteneşti au cântat, aducând voia bună în rândul participanţilor. Tot acolo, s-au instalat şi comercianţii care au adus gustările calde, mititei şi friptură, şi dozatoarele cu bere rece. Nu au lipsit nici dulciurile pregătite pe loc: colacul unguresc copt pe jar şi presărat cu nucă sau vata pe băţ cu diferite arome, la care, evident, copiii au făcut coadă.

 Într-un cuvânt, toată lumea s-a distrat, bucurându-se de această forfotă, dar şi de o vreme deosebit de frumoasă, cu soarele filtrându-şi căldura prin frunzişul încă crud al pădurii.

Rezervaţia de bujori, protejată impecabil

bujor 2Dincolo de freamătul care atrage oamenii, sărbătoarea câmpenească din pădurea de la Pleniţa are şi un farmec aparte, inegalabil. Adevăratele vedete au fost, şi de această dată, florile de bujor pe care, gaţie unei excelente organizări, oamenii au putut să le admire în adevărata lor splendoare. „Anul acesta am demarat o acţiune de protejare a bujorului românesc, care se află într-o rezervaţie de peste 50 de hectare. măsurile de ordine şi de protejare a naturii au fost dintre cele mai ferme. După cum vedeţi este o mare roşie care pluteşte în această minunată poeniţă a Pleniţei”, ne-a mărturisit primarul Puiu Calafeteanu, care s-a ocupat îndeaproape de organizarea acestei sărbători.

Au fost luate măsuri de împrejmuire cu benzi de protecţie şi garduri metalice a întregii rezervaţii de bujori. Un număr impresionant de forţe de ordine, atât din Jandarmerie, cât şi din Poliţie locală, precum şi paza care deserveşte această zonă, s-au aflat la datorie, supraveghind locul, astfel că zona a fost foarte bine protejată şi nimeni nu a mai intrat printre bujori. „Noi am luat aceste măsuri întrucât, în anii precedenţi, se manifesau unii cetăţeni prin a rupe aceşti bujori, dar anul acesta, spre surprinderea şi mândria noastră, a plenicenilor, până la această oră, nici un bujor nu este rupt”, ne-a mai precizat primarul localităţii Pleniţa.

bujor 3Într-adevăr, bujorii sălbatici îşi deschiseseră ieri, în căldura zilei, cupele sângerii pline de seminţe galbene şi puteau fi zăriţi cum îmboboceau, cu sutele şi poate miile, pe covorul verde al pădurii de la Pleniţa. Neatinşi de mână de om, aceste flori delicate cresc liber pretutindeni, până departe în desişul copacilor, iar spectacol pe care frumuseţea lor naturală îl oferă tutror privirilor este greu de egalat de orice grădină amenajată.

Spre bucuria şi mulţumirea autorităţilor, toţi oamenii au înţeles că bujorii deosebit de frumoşi nu trebuie călcaţi în picioare şi distruşi, ci ocrotiţi pentru a creşte şi mai mulţi, fiind unici în ţară.

***

calinoiu
Gheorghe Călinoiu

Directorul Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a verificat, ieri, personal, modul în care Primăria Pleniţa a protejat rezervaţia de bujor sărbatic, care este ocrotită prin lege, şi a ajuns la concluzia că demersurile de împrejmuire a întregii rezervaţii au dat roade. „Rezervaţia de bujori săbatici care se găseşte în pădurea de la Pleniţa este bine protejată şi există premisele că nu vor fi distrugeri. Dar se poate lesne observa că rezervaţia de bujori nu va avea de suferit. Sunt plăcut surprins şi de modul cum se comportă oamenii, nu am văzut pe nici unul rupând florile”, a declarat directorul Gărzii de Mediu Dolj, care a precizat că va reveni cu un control după ce se vor încheia manifestările