Regizorul Tudor Giurgiu, așteptat astăzi la gala de deschidere a Festivalului Filmului European de la Craiova

0
290

La Craiova are loc astă-seară gala de deschidere a Festivalului Filmului European, eveniment care se va desfășura pe parcursul a trei zile – atât în aer liber, în centrul istoric al orașului, cât și în sala Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” (Calea București nr. 56). Este deja o tradiție ca festivalul să aibă în fiecare an un ambasador onorific, la această a XIX-a ediție fiind regizorul Tudor Giurgiu. Autor a numeroase producții cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele „Legături bolnăvicioase” și „Despre oameni și melci”, Tudor Giurgiu este așteptat astăzi la Craiova, unde Festivalul Filmului European debutează, la ora 19.00, cu cel mai recent film al său: „De ce eu?”.

Regizorul Tudor Giurgiu: „Europa are marele avantaj al unei diversități excepționale de povești, limbi și culturi așa încât e oricând reconfortant să văd un film islandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste wicked semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e, de fapt, o ocazie unică de a vedea ce-i doare (și) pe alții, de a înțelege mai bine episoade istorice sau din prezent sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul”.

Selecția Festivalului Filmului European propune, la Craiova, o perspectivă asupra diversității producției cinematografice europene, prezentând filme din nouă țări, precum comediile „Lecții în dragoste” (Olanda, 2013) și „Cowboys” (Croația, 2013) sau drama „Dușmanul clasei” (Slovenia, 2013), finalistă la Premiul Lux al Parlamentului European, ediția 2014. Accesul publicului la proiecții va fi liber, în limita locurilor disponibile.

La seara de gală, de astăzi, vor fi proiectate două pelicule de excepție. De la ora 19.00, la Teatrul „Colibri”, va putea fi văzut „De ce eu?” (România, 2015) –  un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului, film inspirat din realitatea românească recentă. Proiecția va avea loc în prezența regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al festivalului, și a lui Marius Panduru, căruia îi aparține imaginea filmului, și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. De la ora 21.00, în aer liber, în centrul istoric al orașului, va fi proiectat filmul irlandez „Calvarul”, în regia lui John Michael McDonagh, o combinație neașteptată de momente comice cu momente meditative și izbucniri de ostilitate și violență.

 Festivalul Filmului European se desfășoară la Craiova în perioada 15-17 mai, fiind organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Craiova, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, sub egida EUNIC. Evenimentul a avut loc deja în București (7-14 mai) și urmează să ajungă în alte trei orașe din țară: Târgu Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).

 ***

Tudor Giurgiu, producător şi regizor de film, a absolvit în 1995 Academia de Film şi Teatru, secţia regie film. S-a remarcat în realizarea unor documentare şi în filmul de ficţiune, fie el de lung sau de scurtmetraj. Este membru al Academiei Europene de Film şi fondator şi director al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, fondator al casei de producţie Libra Film, al casei de distribuţie Transilvania Film, cofondator al complexului cinematografic Cityplex (11 săli de proiecţie) şi fondator al galei Premiilor Gopo. Între 2005 şi 2007 a fost director general al Televiziunii Române. Primul său film de lungmetraj, „Legături bolnăvicioase”, realizat în 2006, a fost bine primit, obţinând şi premiul publicului în cadrul Galei Premiilor Gopo pentru cel mai mare succes de box office în anul 2006. Au urmat „Despre oameni şi melci” (2009), „Undeva în Palilula” (2012), „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait (2015). Printre filmele realizate de Tudor Giurgiu în calitate de producător principal se numără „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland, premiat cu Ursul de Argint în 2009 la Berlinale şi cu premiul Academiei Europene de Film, European Discovery of the Year.

În programul Festivalului Filmului European de la Craiova:

Astăzi, 15 mai

Ora 19.00, Teatrul „Colibri”: Gala de deschidere. „De ce eu?” / „Why me?” (regia Tudor Giurgiu / România, 2015 / 125’)

Ora 20.30, centrul istoric: „Calvarul” / „Calvary” (John Michael McDonagh / Irlanda, 2014 / 102’)

Sâmbătă 16 mai

Ora 14.30, Teatrul „Colibri”: „Visul fluturelui” / „The Butterfly’s Dream” (Yılmaz Erdogan / Turcia, 2013 / 138’)

Ora 17.00, Teatrul „Colibri”: „Lecții în dragoste” / „Lessons in love” (Antoinette Beumer / Olanda, 2013 / 96’)

Ora 19.00, Teatrul „Colibri”: „Dușmanul clasei” / „Class Enemy” (Rok Bicek / Slovenia, 2013 / 112’)

Ora 21.00, centrul istoric: „Leviatan” / „Leviathan” (Andrey Zvyagintsev / Rusia, 2014 / 140’)

Duminică, 17 mai

Ora 13.30, Teatrul „Colibri”: „Despre oameni și melci” (Tudor Giurgiu / România,  2012 / 93’)

Ora 15.30, Teatrul „Colibri”: „Locke” (Steven Knight / Marea Britanie, 2013 / 85’)

Ora 17.00, Teatrul „Colibri”: „Miraj” / „Mirage” (Szabolcs Hajdu / Ungaria, 2014 / 95’)

Ora 19.00, Teatrul „Colibri”: „Cowboys” (Tomislav Mrsic / Croația, 2013 / 107’)

Ora 21.00, centrul istoric: „Domnișoara Julie” / „Miss Julie” (Liv Ullmann / Marea Britanie, 2014 / 129’)