Câmpia Băileștiului a fost dintotdeauna adevăratul grânar al Olteniei. Lanurile de grâu sunt de un verde crud în această perioadă, accentuat fiind și de ploi, și se întind pe sute de hectare de teren în această zonă. Puțini sunt însă cei care se încumetă să închidă cercul producției brute și să scoată pe piață rodul acestor lanuri, o pâine oltenească autentică. O familie de întreprinzători inimoși din Băilești a avut curajul să pună pe picioare o linie de panificație de ultimă generație, plecând chiar de la grâul pe care tot ei îl cultivau de ani buni. Cu ajutorul unei mori pe care au achiziționat-o, produc o făină albă, de cea mai bună calitate, pe care s-au gândit să o pună la dospit într-o brutărie modernă, realizată cu fonduri europene, care a fost inagurată chiar ieri. Pâinea a primit și un nume pe măsura rețetei oltenești după care se produce, fiind denumită „La Bunica”.
Marius Dobre este un tânăr întreprinzător din Băilești care a înțeles lecția fondurilor europene, a aplicat pentru a obține finanțare și a reușit să își construiască o linie de panificație de la zero, printre puținele care produc pâine naturală 100% , fără nici un fel de aditiv alimentar. Respectând cele mai noi standarde de calitate, fabrica și a fost inaugurată, ieri, în prezența președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și a primarului municipiului, Costel Pistrițu, care au ținut să îi felicite pe întreperinzători pentru această realizare. „Mă bucură faptul că am putut fi prezent, alături de dumneavoastră, la acest moment care marchează deschiderea unei mici întreprinderi în municipiul Băilești. Așa cum am afirmat și cu alte ocazii, inclusiv în statele occidentale, în Germania, în Marea Britanie sau în Franța, produsul intern brut, bogăția țării n-o aduc atât de mult marile companii, oricare ar fi ele, cât mai degrabă firmele mici, «albinele» societății, cele cu cinci până la cel mult 30 de angajați. Același lucru trebuie să se întâmple și în țara noastră. Merită respectați acești mici întreprinzători, care au înfruntat numeroase privațiuni pentru a ajunge să realizeze astfel de obiective, înfiinţând locuri de muncă și plătind salarii, inclusiv în lunile care nu sunt deloc favorabile afacerii lor”, le-a spus Ion Prioteasa întreprinzătorilor de la Băilești.
O investiție de aproape 300.000 de euro din fonduri europene
Investiţia inaugurată ieri a fost realizată printr-un proiect cu o valoare totală eligibilă de 294.366 de euro, parţial finanţat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, şi a dus la crearea a 20 de locuri de muncă. Fabrica este una dotată cu tot ceea ce este nevoie pentru a produce mai multe sortimente de pâine, având cernătoare, malaxoare pentru amestec, dospitor și cuptoare ultraperformante. „Totul este automatizat aici, de asta nici nu am avut nevoie de foarte mulți angajați. Toate utilajele noastre sunt nou-nouțe și performante pentru că ne-am propus să facem o pâine de cea mai bună calitate, în condiții de igienă impecabile”, a precizat, ieri, Marius Dobre, care și-a invitat oaspeții să facă și un tur al fabricii. Linia de producție se află la parterul unei construcții pe care această familie a ridicat-o din temelii, pe un teren propriu. A fost construit și un etaj unde se află birourile, dar și câteva garsoniere în care pot să fie cazați peste noapte angajații care vor lucra în schimburi. Peste tot, se remarcă ordinea și curățenia tipice mai degrabă unui laborator.
Mai multe sortimente de pâine
În fabrica de la Băilești se pot produce mai multe sortimente de pâine – pentru toate fiind asigurate standardele de calitate – de la franzela albă și până la pâinea frământată din amestec cu tărâțe și semințe de in, mac sau floarea-soarelui. ”Franzela noastră este foarte bună, are un gust aparte pentru că o producem din făină albă și proaspăt măcinată, iar toate rețetele noastre sunt fără E-uri. Facem și pâine graham, dar o pâine graham adevărată, nu cu amestec de cacao, cum se mai face, pentru a-i da culoarea specifică. Avem și o gamă variată de pâine cu semințe pentru care testăm diferite posibilități de a face și mai gustoasă”, ne-a declarat întreprinzătorul. Pe lângă rețeta oltenească, păstrată la secret, un ingredient foarte important, care asigură succesul afacerii, este chiar făina, întreprinzătorul din Băilești fiind printre singurii care își permite luxul de a-și produce chiar el materia primă de care are nevoie. Fără a mai fi nevoit să apeleze la furnizori, care pot influența calitatea finală a pâinii, Marius Dobre are la dispoziție lanțul propriu de producție, fabrica fiind cea care oferă produsul final.
Făină din propria producție de grâu
Investitorul din Băilești cultivă grâu pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 300 de hectare sunt proprietatea sa și restul sunt luate în arendă. Mulți ani s-a bazat doar pe afacerile cu cereale, apoi ușor-ușor a făcut pasul spre o linie de panificație. Marius Dobre a cumpărat o moară funcțională pe care a retehnologizat-o și la care produce acum făina din grâul cultivat pe terenurile sale. „Din calculele noastre, cam 75% din producția de grâu va intra în produsele de panificație ale fabricii. Ne-am dorit mult ca noi să producem totul și să avem sub control întregul proces, pornind de la grâu, apoi să măcinăm și să coacem o pâine tradițională, așa cum trebuie să fie o pâine pentru consum, nu cu adaosuri”. Fabrica din Băilești tinde să capete și un brand, al pâinii care să aducă aminte de gustul celei preparate acasă, după o rețetă de odinioară. „La Bunica”, așa cum se numește pâinea, se comercializează deja în Băilești, în magazinul pe care fabrica l-a deschis în centrul municipiului, lângă Judecătorie. Proprietarii lanțului de panificație încearcă să-și atragă clienții și cu produse de patiserie, cum sunt plăcintele cu brânză, cornurile și cozonacii.
LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU