Sărbătoarea “Floarea de salcâm”, pe gustul locuitorilor din Poiana Mare

0
506

De mai bine de trei decenii, locuitorii din Poiana Mare dedică una din zilele de mai florii de salcâm, devenită în timp sărbătoare tradiţională, ce atrage anual mii de doljeni în Pădurea Ilaru. Şi cum altfel ar putea fi când comuna se bucură, în apropierea verii, de parfumul delicat al pădurii de salcâm, odată cu înflorirea, care are loc, în general, în jurului datei de 15 mai şi se prelungeşte până la sfârşitul lunii iunie. Devenită tradiţie, “Floarea  de salcâm”, aşa cum o cunosc poienarii, scoate din ritmul cotidian tot cetăţeanul şi-l poartă, pentru o zi, într-o lume în care grijile şi necazurile sunt date uitării. Şi dacă mai adaugi şi muzică, şi joc, şi voie bună, „terapia” rezultată este mai grozavă decât orice.

Desfăşurată într-un cadru natural deosebit, într-o frumoasă poiană înconjurată de salcâmi, tradiţionala petrecere câmpenească a adunat la un loc peste 2.000 de locuitori din Poiana Mare, dar şi din împrejurimi, care au poposit în Pădurea Ilaru. Chiar dacă vremea nu a fost perfectă, vântul destul de rece încercând să strice buna dispoziţie a petrecăreţilor, gazda evenimentului, primarul Marin Vintilă, a făcut o adevărată baie de mulţime, a strâns mâinile tuturor cetăţenilor şi, deşi a fost zi de sărbătoare, a ascultat păsul oricui a vrut să-l spună. “Chiar dacă a fost vânt, vremea a ţinut, totuşi, cu noi şi nu a plouat, aşa că am putut petrece în voie. Aşa se întâmplă de mai bine de 30 de ani, de Sărbătoarea Salcâmului. Dar şi ploaia este binevenită, pentru că, aşa cum se spune în popor, aduce boabe”, a afirmat edilul localităţii doljene Poiana Mare, Marin Vintilă.

Distracţie pentru toate gusturile

Tineri sau vârstnici, nimeni nu s-a dat înapoi de la friptura la grătar stropită din belşug cu vin sau bere, de la joc sau de la un pahar ciocnit cu prietenii şi rudele. De cealaltă parte, copiii au avut parte de distracţie pe cinste şi nu au putut să stea departe de tiribombele neobosite, jocurile cu premii, dar mai ales de tarabele cu alviţe, mere caramelizate sau vată de zahăr, la mare căutare dintotdeauna. Cert este că la finalul zilei toată lumea s-a declarat pe deplin mulţumită. Participanţii au gustat din micii care sfârâiau pe grătarele întinse, lângă o bere rece sau un pahar de vin aromat, în compania prietenilor sau a rudelor, iar comercianţii nu ştiau cum să îşi mai prezinte, care mai de care, ofertele de nerefuzat. Cântecele au pus stăpânire pe alaiul de petrecăreţi, sârbele, horele şi încurajările muzicanţilor antrenându-i pe toţi la joc. Locul celor care au obosit de atâta dans a fost numaidecât luat de alţii şi alţii… Cu toţii s-au bucurat de deosebitul program cultural-artistic, susţinut de Ansamblul de dansuri populare “Flori din Poieniţă”, din comună, dar şi de artişti populari, nume sonore ale cântecului popular oltenesc – Nicu Dumitrică şi Cristi Bănăţeanu, care au încântat audienţa.

Proiectele de dezvoltare continuă

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi candidat pentru un nou mandat din partea Uniunii Social Liberale (USL), Ion Prioteasa, a dat curs invitaţiei primarului localităţii Poiana Mare şi s-a alăturat celor care s-au petrecut de “Floarea salcâmului”. De-a lungul anilor, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a colaborat cu primarul din Poiana Mare, Marian Vintilă, pentru mai multe proiecte investiţionale care vor fi dezvoltate şi pe parcursul mandatului următor. “Cea mai mare comună din judeţul Dolj, Poiana Mare, este o aşezare rurală care în anii următori va prinde conturul unui oraş. În această localitate, în perioada următoare, se vor introduce apă şi canalizare şi va fi şi epurare de apă. Toate aceste investiţii pe care le facem aici fac parte dintr-o strategie a noastră, pe termen lung, prin care ne-am propus introducerea apei potabile în toate localităţile judeţului Dolj. La Poiana Mare voi candida cu primarul în funcţie, Marin Vintilă, sub aceeaşi siglă, a USL”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Primarul Marin Vintilă a afirmat, la rândul său, că prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în localitate nu este întâmplătoare, întrucât în ultimii patru ani la Poiana Mare au fost făcute investiţii cu sprijinul direct al Consiliului Judeţean Dolj. “Sunt alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi participăm la una dintre cele mai importante sărbători ale comunei Poiana Mare. Şi asta pentru că acest eveniment se organizează de peste 30 de ani. Prezenţa domnului preşedinte la Poiana Mare nu este întâmplătoare, pentru că aici s-au petrecut foarte multe lucruri pe care le-a făcut Consiliul Judeţean. Sunt şi proiecte de foarte multe milioane de euro pe care, prin grija domnului preşedinte, le vom implementa aici. Şi mă refer la apă, canalizare, dar şi alte proiecte care vor începe la începutul lunii august”, a declarat Marin Vintilă.

 

Cea mai mare comună a judeţului Dolj

Poiana Mare rămâne una dintre cele mai mari comune din România, cu 12.000 de locuitori. În timp ce alte localităţi din mediul rural îmbătrânesc vizibil, aici, susţin reprezentanţii autorităţii locale, fenomenul nu este chiar atât de accentuat. Autorităţile spun că, deşi sunt şi familii de tineri care aleg să-şi facă un rost peste hotare, nu sunt puţini cei care rămân acasă şi îşi asigură veniturile din agricultură.