Washingtonul intenţionează retragerea fără condiţii a trupelor americane din Afghanistan, până la 11 septembrie a.c., la exact 20 de ani de la atacurile teroriste produse le New York şi Washington, a anunţat Joe Biden. De asemenea, efectivele NATO care participă la misiunea din Afghanistan vor fi retrase concomitent, a anunţat Anthony Blinken, secretar de stat american. Pentru punerea unui capăt celui mai lung război din istoria americană, Donald Trump, concluzionase în februarie 2019, un acord cu talibanii, cu condiţia împiedicării în viitor, a activităţii grupurilor teroriste pe teritoriul afghan.
Teama, formulată de un oficial al Organizației Națiunilor Unite la Kabul, este ca acum guvernul să-i vadă pe războinicii locali reînarmați. Singura veste bună pentru regimul de la Kabul este că Washingtonul s-a angajat să își continue sprijinul financiar, civil și militar până la 11 septembrie și mai departe.
Deși noua administrație este dornică să pună capăt celui mai vechi război din America și există o oboseală din ce în ce mai mare pentru războaie nesfârșite din Orientul Mijlociu și, deși Pentagonul se străduiește să reorienteze resursele și atenția de la antiterorism la acțiunile Rusiei și Chinei, războiul nu se va sfârși de fapt.
Asta pentru că tocmai felul în care au luptat Statele Unite – în Afganistan și pe alte câmpuri de luptă din secolul XXI – facilitează războiul fără sfârșit.
Noul mod de război american este mai puțin dependent de trupe masate pe teren. Până și mijloacele de bombardare și ucidere – mai ales prin avioane și drone – au fost mutate din zona reală de război în spațiul cibernetic. Trupele au scăzut ca importanță.
Nu mai există armate de trimis în luptă, nici țări de ocupat și nici apetit pentru lupte corp la corp care puneau viața americanilor în pericol.