Oul de Paști – Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici

0
758

Pentru luna aprilie, Muzeul Municipiului București continuă proiectul Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici rezervându-l de această dată mediului online.

În colecția Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici se pot observa peste 200 de ouă încondeiate, spectaculoase, din aproape toate regiunile țării, pictate cu diferite culori și simboluri. Ouăle din colecția Muzeului de Artă Populară Dr.Nicolae Minovici adunate din întreaga țară poartă specificul regiunii de origine, atât în privița culorilor, cât și a simbolurilor. Ele provin din următoarele regiuni Bucovina, Muntenia, Oltenia și Țara Bârsei. Ouăle sunt realizate prin tehnicile specifice fiecărei zone etnografice. Motivele pe care le găsim în colecția Dr. Nicolae Minovici sunt motive geometrice, zoomorfe, antropomorfe, vegetale și florale.

Sărbătorile de Paști reprezintă atât pentru poporul nostru, cât și pentru alte comunități creștine un reper calendaristic. Denumirea acestei sărbători provine din cuvântul ebraic Pesah care însemna „sărbătoarea azimelor” și presupunea eliberarea evreilor din Egipt și a reîntoarcerii lor în patrie. Această sărbătoare era celebrată după prima lună plina a Echinocțiului de primăvară. Primii creștini sărbătoreau Pesah-ul pe 13 Nisan, sau joia dinaintea Duminicii, prin organizarea unei mese ritual-comemorative în amintirea Cinei cea Taină. Apoi, în primele trei-patru secole se sărbătorea Paștile Crucii prin care se comemorau patimile lui Iisus Hristos și Paștile Învierii. (Narcisa Știucă, Spirala Sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri și deslușiri, pp. 154-155).