Cristian-Liviu Burada lansează antologia lirică „Tăbliţe de lut vorbitor”

0
484

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Editura NEUMA Cluj-Napoca şi revista „Ramuri” vă invită miercuri, 17 aprilie 2019, ora 12.00, la Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova, cu prilejul lansării volumului „Tăbliţe de lut vorbitor” – antologie lirică de Cristian-Liviu Burada. Vor vorbi despre volum şi autor Horia Gârbea – preşedintele Filialei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor din România, şi Ioan Lascu – preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Moderator: Gabriel Coşoveanu – redactor-şef al revistei „Ramuri”.

 

Cristian Liviu-Burada (n. 29 decembrie 1958, Craiova) a urmat cursurile Facultății de Drept „Nicolae Titulescu” din cadrul Universității din Craiova. De asemenea, a studiat la Facultatea de Construcţii a Universitatea Politehnica din Timişoara, unde a obținut și doctoratul în Inginerie Civilă. În prezent este profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1999.

A debutat în 1977, în revista „Luceafărul”, la atelierul literar al lui Geo Dumitrescu,  sub pseudonimul Oliviu Salis. A publicat în revistele Ramuri, Convorbiri Literare, România Literară, Luceafărul, Viața  Românească, Ex Ponto, Mozaicul, Spirit Românesc, Orizont, Noul Literator, Phoenix (Chişinău), Argo (Germania) ş.a.

În domeniul literaturii a publicat volumele „Tărâm de dragoste” – debut editorial (antologie colectivă – Întreprinderea Poligrafică Oltenia, Craiova, 1978); „Îngeri de nisip (Ed. Ramuri, 1998 – poeme); „Ghilotina de fum” (Ed. „Pasarea Măiastră”, 1999 – poeme); „Jurnal de petrecere” (Ed. „Scrisul Românesc”, 2000 – poeme); „Echerul fosforescent şi alte câteva lumini” (Editura Fundaţiei Luceafărul, Bucureşti, 2008 – poeme) – pentru care, în 2009, a primit Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova; „Fel de învăţături” (Ed. „Spirit  Românesc”, Craiova, 2014 – poeme) – distins, în 2015, cu Premiul „Cartea Anului” al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova; „Fel de învăţături: patruzeci şi patru de poeme” (ediţie revăzută, Ed. eLiteratura, Bucureşti, 2017 – poeme); „Romanian and Australian Perspectives – Between Dusk &Dawn – Antology  poetry and prose” (Ed. „Sfântul Ierarh Nicolae”, Bucureşti, 2018).

În domeniul ingineriei civile a publicat lucrările „Determinări practice în laboratoarele de analiză şi încercări pentru construcţii” (Ed. Universitaria, Craiova, 2010); „Încercări de laborator pentru materiale de construcţii” (Ed. Universitaria, Craiova, 2010); „Consolidarea construcţiilor avariate şi particularităţi specifice de ordin geotehnic ale unor terenuri de fundare” (Ed. Universitaria, Craiova, 2007); „Materiale pentru construcţii” (Ed. AIUS, Craiova, 2016); „Terenuri şi fundaţii pentru construcţii” (Ed. AIUS, Craiova, 2017)

 

„Cristian-Liviu Burada a ajuns într-un moment de bilanț în care are de trecut proba realizării unei antologii de autor care să adune texte reprezentative ale unei cariere ce se întinde pe o durată de peste patruzeci de ani. O viață de om, cum se zice.

Alcătuirea unui asemenea volum e o încercare dificilă. Autorul are de luptat cu nostalgii și e forțat la gesturi paricide când trebuie să renunțe la ceea ce a însemnat formarea sa, la influențele unor maeștri și la multe dintre amintiri. Nu mai puțin, textele recente, mai apropiate de imaginea sinelui de acum al autorului, sunt greu de privit cu exigență și de triat cu acribie. Cristian-Liviu Burada trece cu bine acest examen grav și profund al conturării eului său în tușele cele mai pregnante ale unei durate de lucru de patru decenii și jumătate. Aceasta se datorează poate și formației sale științifice, ca și unui cartezianism intrinsec.

(…) La momentul unui bilanț semnificativ, poezia lui Cristian-Liviu Burada se prezintă ca un fenomen complex, ca un mecanism bine articulat, funcțional și reprezentativ pentru toate căutările autorului. Nu se poate omite, la final, o reverență și autorului ilustrației, reputatul artist Marcel Voinea”.

 (Horia Gârbea, în Prefaţa volumului „Tăbliţe de lut vorbitor”,

Ed. NEUMA, Cluj-Napoca, 2018)