Într-o emisiune la un post local de televiziune, preşedintele PSD Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că din partea formaţiunii social-democrate vor participa în competiţia internă pentru candidatura la funcţia de primar al Craiovei trei nume: Claudiu Manda, Radu Preda şi Mihail Genoiu. Comitetul Executiv Naţional va urma să decidă care dintre cei trei va reprezenta PSD în lupta ce va începe peste câteva săptămâni.
Joi seară, la postul local de televiziune GTV, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintă a organizaţiei municipale Craiova a PSD, a lansat în spaţiul public care este oferta internă a social-democraţilor locali pentru fotoliul de primar al municipiului Craiova. Nu a mizat pe o singură nominalizare, care să ducă la o coagulare a forţelor de partid, ci pe un triplă ofertare, foarte interesantă.
Doi senatori şi un primar interimar se vor duela intern!
Câştigători recenţi în alegerile parlamentare ai mandatelor de senator – Claudiu Manda, respectiv Radu Preda – sunt doi dintre competitorii avansaţi de Lia Olguţa Vasilescu. Să amintim că senatorul Manda ocupă şi funcţia de preşedinte al formaţiunii judeţene Dolj a PSD, iar în legislativul actul deţine calitatea de vicepreşedinte al Senatului României. Eficient în a mobiliza electoratul judeţean social-democrat, abil în negocieri mai mult decât necesare în viaţa politică actuală, tranşant faţă de unele situaţii delicate cu care organizaţiile locale ale PSD s-au confruntat de-a lungul timpului, Cladiu Manda vine cu un statut politic de invidiat: consilier local al CL Craiova în perioada 2000-2004; deputat în legislaturile 2004-2008; 2008-2012 şi 2012-2016, iar acum, mai exact din decembrie 2016, senator. Claudiu Manda este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, în 2005; al Colegiului Naţional de Informaţii, în 2011. În plan politic este preşedintele PSD Dolj încă din 2013, activitatea sa pe acest segment debutând în anul 1998, când a fost ales vicepreşedinte al TSD Craiova. Până în prezent, în actuala legislatură este iniţiatorul a şase proiecte legislative, alături de alţi colegi.
Un alt senator, Radu Preda, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Craiova, şi-a început activitatea profesională din 2003, ca expert parlamentar. Mult mai târziu, iunie 2012 – martie 2013 a fost director al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, Craiova. A urmat intervalul aprilie 2013 – august 2014, ca director la Regia Autonomă de Transport, Craiova; apoi martie 2015 – iunie 2016 când a exercitat funcţia de administrator public al Primăriei Municipiului Craiova şi noiembrie 2016 – decembrie 2016, tot ca administrator public la Primăria Municipiului Craiova. În mandatul actual de senator a formulat o interpelare cu titlul „Problema finanţării în cadrul programului de funcţionare AP-ATI a Compartimentului TI din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneunomoftiziologie „Victor Babeş” Craiova” şi două declaraţii politice, în 03.03.2017, respectiv 28.03.2017. Este, totodată, semnatarul a opt iniţiative legislative.
Mihail Genoiu, asimilat deja social-democraţilor
Nu era pentru nimeni o surpriză că actualul primar interimar al Craiovei, Mihai Genoiu, intră în competiţia pentru câştigarea fotoliului la viitoarele alegeri locale. Ultimele prezenţe ale sale alături de Lia Olguţa Vasilescu pe şantierele municipiului au dat un răspuns implicit îndoielii unora. Chiar dacă a fost întrebat în conferinţe de presă dacă va candida şi din partea cărui partid, Mihail Genoiu a replicat destul de elegant că „încă nu am primit nicio propunere în acest sens, de la nicio formaţiune politică”. Iar domnia sa a continuat să facă ceea ce trebuia să facă: administraţie publică locală. Multe proiecte sunt în plin proces de realizare, alte investiţii îşi aşteaptă startul, iar discuţiile anticipate ca timp raportate la alegerile locale nu-şi aveau sensul în opinia primarului interimar Genoiu. Şi bine gândea.
Să mai amintim că şi Claudiu Manda a precizat într-o conferinţă de presă recentă, când s-au prezentat viitoarele investiţii în Dolj, precum certitudinea creării spitalului regional la Craiova, că „nominalizările social-democrate pentru funcţia de primar al Craiovei nu sunt un subiect atât de important pentru noi acum”. Timpul a trecut. După şedinţa Comitetului Executiv Naţional de la Sinaia s-a dorit ca organizarea alegerilor parţiale locale să fie undeva în prima parte a lunii iunie. Ulterior s-a ales data de 11 iunie a.c. În Oltenia, nu doar Craiova, ca municipiu reşedinţă de judeţ este obligat să ţină aceste alegeri, dar şi Târgu Jiu, unde Florin Cârciumaru a făcut saltul în Parlament.
Obiectivele iniţiate de Olguţa Vasilescu, încă monitorizate de aceasta
Că ex-primarul Olguţa Vasilescu s-a implicat destul de serios în schimbarea la faţă a Craiovei, înţelegând că şi o continuare a proiectelor predecesorului său, Antonie Solomon, era fireasc, a dus la iniţierea mai mult lucrări, ce multora le păreau imposibile. Stadionul, un nou spital ridicat pe fundaţii părăsite de aproape două decenii, reabilitarea Grădinii Botanice, a Parcului „Nicolae Romanescu” sunt doar câteva dintre punctele tari al Liei Olguţa Vasilescu.
O femeie în politică cu un apetit de invidiat de luptător, realitate recunoscută şi de adversarii săi politici şi nu numai. Cu replica la purtător, greu de încercuit cu argumente de tot felul, cu un puternic simţ de ordinii, Olguţa Vasilescu rămâne în PSD o voce distinctă, uneori prea puternică atunci când este vorba să-şi impună punctul de vedere. În lumea occidentală, formaţiunile politice încearcă, acum, să mizeze şi pe prestaţia femeilor în politica de top. Putem vorbi de un trend chiar. Germania a făcut pasul cu mulţi ani în urmă. Marea Britanie, recent. Franţa are, acum, un candidat femeie, ce are cea mai bună cotă de încredere, indiferent că formaţiunea sa este de extremă-dreapta. Aşadar, nu ar fi nimic deplasat dacă ministrul Muncii ar putea, cândva, să-şi valorifice experienţa de aproape două decenii în politică.
Cât despre nominalizările făcute de Olguţa Vasilescu, ele ne arată că PSD este un partid de unde se pot face propuneri pentru o competiţie veritabilă. Indiferent în ce cheie poate fi decriptată decizia Olguţei Vasilescu de a face cele trei nominalizări, social-democraţii doljeni dovedesc, dacă mai era cazul, că au o forţă internă serioasă, ce rezidă în personalităţile sale. Iar fotoliul de primar al Craiovei le poate fi o ţintă lejeră dacă dau dovadă de aceeaşi coerenţă şi disciplină de partid cu care ne-au obişnuit.