Cercetaţi în libertate după ce au fost prinşi că au falsificat peste 10.000 de lei (VIDEO)

0
145

[wposflv src=’https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2013/04/13.04.2013.flv’ previewimage=”https://cvlpress.ro/wp-content/uploads/video-play-button-305×205.png” title=”” autoplay=0]

Trei doljeni au fost reţinuţi, vineri, pentru falsificare de monedă şi punere în circulaţie de monedă falsă, după ce doi dintre ei au fost prinşi în flagrant cu aproape 3.000 de lei, bani falsi. După flagrant, poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova l-au reţinut şi pe al treilea component al grupării de falsificatori şi au făcut patru percheziţii la locuinţele celor doi, dar şi la alţi membri ai grupului infracţional, fiind găsiţi, la una din locuinţe, alţi 12.050 lei falşi, dar şi imprimanta performantă cu care doljenii „fabricau” bancnotele. În ciuda probatoriului, magistraţii Tribunalului Dolj au respins, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea preventivă a celor trei doljeni, dispunând faţă de ei măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Este al doilea caz de falsificare de monedă naţională, în ultimele două luni, în care instanţa dispune continuarea cercetărilor cu autorii în stare de libertate.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul colegilor de la SCCO Olt, SOS Craiova, IPJ Dolj şi Olt şi al SRI – Secţia Judeţeană Dolj, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au organizat o acţiune vizând destructurarea unui grup infracţional specializat în falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote autohtone. Acţiunea a demarat în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 01.00, când oamenii legii au oprit în trafic, pe DN 64, în comuna Strejeşti, judeţul Olt, un autoturism Ford Galaxy în care se aflau două persoane. Este vorba despre Dan Gogoaşă, de 39 de ani, din comuna doljeană Urzicuţa şi de Alin Bolborici, de 37 de ani, din Băileşti. În urma percheziţionării celor doi şi a autoturismului au fost găsite 29 de bancnote din cupiura de 100 de lei, toate false, vând aceeaşi serie. Potrivit anchetatorilor, în urma cercetărilor s-a stabilit că cei doi, împreună cu Marius Poenaru, de 26 de ani, din Băileşti, student în anul III la Facultatea de Automatică din Craiova, în perioada 28 martie – 11 aprilie a.c., au falsificat şi pus în circulaţie, pe raza judeţelor Dolj, Olt, Argeş şi Vâlcea, zeci de bancnote din cupiura de 100 de lei falsificate. Suspecţii „operau”, de obicei noaptea, după cum au stabilit oamenii legii, oprind la magazine non-stop, de unde cumpărau câte ceva, de valoare mică şi achitau cu o bancnotă de 50 sau de 100 de lei, falsă, primind astfel bani buni drept rest.

Întrucât aveau date că acasă la ruda unuia dintre membrii grupării s-ar mai afla bani falşi, poliţiştii au descins, vineri după-amiază, la patru locuinţe (trei în Băileşti şi una în Craiova), în urma percheziţiilor fiind găsite alte 100 de bancnote din cupiura de 100 de lei şi 41 din cupira de 50 de lei, toate false. Banii, un copiator color performant, un laptop, suporţi de memorie, documentele şi înscrisurile găsite la percheziţii au fost ridicate în vederea cercetărilor, iar cei trei doljeni au fost prezentaţi procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care au dispus reţinerea lor pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi punere în circulaţie, în orice mod, a valorilor falsificate. Vineri seara, târziu, cei trei au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a respins însă propunerea procurorilor şi a dispus faţă de fiecare din cei trei măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Procurorii au făcut recurs împotriva acestei decizii, recurs ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.