Medici din alte judeţe, redistribuiţi în Dolj

1
433

Cadrele medicale din Olt, Mehedinţi, Vâlcea sau Gorj, care şi-au pierdut locul de muncă după desfiinţarea spitalelor din judeţele respective, pot opta pentru un post într-una din unităţile sanitare doljene. Conform Direcţiei de Sănătate Publică, 17 medici şi asistenţi medicali şi-au depus actele în acest sens şi în curând vor putea să profeseze.

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii a demarat cea de-a doua etapă în cadrul procesului de redistribuire a personalului din cele 67 de unităţi sanitare reprofilate. După ce, într-o primă fază, în zilele de 4 şi 5 aprilie a.c., direcţiile de sănătate publică au realizat redistribuirea personalului care a optat pentru spitalele din acelaşi judeţ, pe parcursul zilei de ieri, dar şi astăzi, cadrele medicale pot alege pentru judeţele limitrofe. Iar printre opţiuni se numără, de data aceasta, şi spitalele din Dolj. Aşa se face că 10 medici şi 7 asistenţi medicali din Vâlcea, Olt şi Mehedinţi şi-au manifestat intenţia de a lucra în unităţile sanitare din Craiova şi de pe raza judeţului nostru. Procesul de redistribuire se va încheia în zilele de 28 şi 29 aprilie a.c., atunci când se va face reîmpărţirea la nivel naţional. Vor participa cei care au optat direct pentru această etapă – în principal medicii rezidenţi care au posibilitatea să găsească posturi mai aproape de casă – sau cei care nu au putut fi redistribuiţi în primele etape, din diverse motive.

Ştefan Popescu

„Direcţia de Sănătate Publică Dolj finalizează în aceste zile activitatea de redistribuire a personalului medical din spitalele reprofilate în judeţele limitrofe. O parte dintre angajaţi a rămas să deservească unităţile sanitare din judeţele respective, însă alţii vor lucra în Dolj. După cum bine se ştie, la noi în judeţ nu a fost desfiinţat nici un spital. Şi-au depus actele, în schimb, 10 medici – un pneumolog, doi obstetricieni, un internist, un medic de laborator, doi medici de ATI, un pediatru şi doi radiologi – şi 7 asistenţi din Vâlcea, Olt şi Mehedinţi. Asistenţii vor lucra la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru că acolo este nevoie de personal mediu”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Peste 100 de locuri disponibile în spitalele doljene

În judeţul Dolj, unităţile sanitare au pus la dispoziţie 124,5 locuri (n.r. – mai multe posturi sunt cu jumătate de normă) pentru redistribuirea personalului medical din spitalele ce au fost desfiinţate în alte judeţe. Sunt 29 de posturi alocate pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, 13 la Spitalul Municipal Băileşti, 15 la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, 7 la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, 5,5 la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, 11 la Spitalul Municipal Calafat, 5 la Spitalul Orăşenesc Segarcea, 7 la Spitalul Filişanilor, 5 la Spitalul Orăşenesc Dăbuleni, un singur post la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, 12 pentru Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, 4 la Centrul de Cardiologie Craiova şi 10 locuri la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj.

Redistribuirea, soluţie de compromis

În ciuda cifrelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, care arată că redistribuirea decurge fără incidente, reforma sistemul sanitar gândită de oficialii de la Bucureşti este în continuare aspru criticată de cei care resimt în mod direct efectele nefaste ale acestor măsuri: deopotrivă pacienţii, dar şi cadrele medicale. Cu toate că şi-au găsit în cele din urmă un loc de muncă, angajaţii din spitalele desfiinţate se declară în continuare nemulţumiţi de situaţia existentă în momentul de faţă. Mai ales că mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să facă naveta câteva zeci de kilometri pentru a lucra într-un spital din Craiova.

Într-o astfel de situaţie se găsesc şapte asistenţi medicali ce provin de la proaspăt desfiinţatul spital din Bălceşti, judeţul Vâlcea, şi care vor lucra de-acum la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftziologie „Victor Babeş” din Craiova. „Până acum am activat la Spitalul din Bălceşti, localitate unde am domiciliu. Prin redistribuire o să muncesc la o distanţă destul de mare de casă. Familia este în Bălceşti, eu o să lucrez la Craiova. Nu avem încotro, deşi distanţa ne poate dezbina familia”, a spus Mariana Radu, asistent medical.

 

1 COMENTARIU

  1. foarte bine ca se scot pt colegi care au fost restructurati pe nedrept,dar cu noi ceilalti care am terminat cu medii mult mai mari si perfectionari multiple ce face ministerul?Nu mi se pare normal ca cei mai bine pregatiti sa fie in somaj sau sa faca naveta pe nu stiu unde,in timp ce aceia dintre noi care au luat rezidentiat pe post la limita admiterii sa ajunga in centre universitare!!!!Acum aveti posturi ,dar altfel nu le publicati….si va mai plangeti de calitatea actului medical….

Comments are closed.