În perioada 4-6 martie 2024, s-a desfășurat simularea examenului de Bacalaureat, pentru elevii care frecventează clasele a XII-a și a XIII-a seral/FR. În ziua de 15 martie, conform calendarului Ministerul Educației, au fost comunicate rezultatele. În Dolj, situaţia nu este deloc îmbucurătoare, promovabilitatea fiind sub 50 la sută. Vor urma şedinţe remediale, pentru ca elevii să ajungă la parametri normali, până la examenul real din vară.
FOTO : arhivă
La simularea națională a Examenului de Bacalaureat, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
- să susţină toate probele scrise şi să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;
- să obţină cel puţin media 6 la probele scrise.
La nivelul județului Dolj, situația statistică este următoarea:
- 44,98% promovare;
- note ≥5.00 la Proba Ea) Limba și literatura română ≃59,73%;
- nu au fost înregistrate note de 10.00 (zece) la proba E.a);
- note ≥5.00 la Proba E.c) ≃64,68%;
- 26 note de 10.00 (zece) la proba Ec) – obligatorie a profilului;
- note ≥5.00 la Proba E.d) ≃ 63,95%;
- 28 note de 10.00 (zece) la proba E.d) – la alegere a profilului și specializării.
Cele mai bune rezultate au fost obținute în următoarele unități școlare, vorbind de primele trei din clasament: Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” – 83,56%, Colegiul Naţional “Elena Cuza” – 83,02%, Colegiul Naţional “Carol I” – 82,49%. La polul opus, se află şapte unități de învățământ care au avut promovabilitate 0. Rezultatele obținute la simulare nu se publică, nu se afișează și nu se contestă. Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri, ședințe cu părinții, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor școlare. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui.