Protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei

0
494

Jurnalista Ana-Maria Gebăilă, fondator al publicației ȘtiriCraiova.ro, parte din rețeaua PRESShub, a fost citată să se prezinte la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, unde i s-a cerut să-și dezvăluie sursa unui articol.

Protecția surselor, apărată de CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a subliniat în repetate rânduri că articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului garantează nu numai fondul și conținutul informațiilor și ideilor, ci și mijloacele de transmitere a acestora. Presei i s-a acordat cel mai larg domeniu de protecție în jurisprudența Curții, inclusiv în ceea ce privește confidențialitatea surselor jurnalistice.

„Protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei. […] Fără această protecție, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public. În consecință, rolul vital de gardian public al presei ar putea fi subminat, iar capacitatea presei de a prezenta informații corecte şi demne de încredere ar putea fi afectată negativ. […] un ordin de divulgare a sursei […] nu poate fi compatibil cu art. 10 din Convenție, cu excepția cazului în care este justificat de un interes public superior“, a stabilit CEDO.

Citește mai departe pe :

ABUZ Poliția din Craiova pune presiune pe o jurnalistă din rețeaua PRESShub să-și dezvăluie sursele