“UE în lume”

0
263
Adunarea plenară, la care au fost prezenți inclusiv cetățeni și parlamentari ucraineni, a consacrat o a doua sesiune recomandărilor formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor.

La 11-12 martie, adunarea plenară a conferinței a trecut în revistă cele 88 de recomandări formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni pe temele „UE în lume/Migrație” și „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, cultură, tineret, sport/Transformarea digitală”, precum și recomandările conexe ale grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor. Invadarea Ucrainei de către Putin și reacția UE la această situație au ocupat un loc important în dezbaterile tematice din acest weekend.

În cadrul dezbaterii pe tema „UE în lume”, au luat cuvântul reprezentanți ai refugiaților care au părăsit Ucraina din cauza războiului, parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei și reprezentanți ai asociației PromoUkraina, care și-au făcut cunoscute opiniile. Au participat, de asemenea, reprezentanți din Balcanii de Vest.

Secvențe din sesiunea plenară a conferinței sunt disponibile pe site-ul EbS. Toate înregistrările video, audio și fotografiile de la grupurile de lucru și de la dezbaterile adunării plenare sunt disponibile pe site-ul Centrului multimedia al Parlamentului.

Copreședinții Comitetului executiv al Conferinței:

Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a declarat: „Evenimentele dramatice din Ucraina creează pe întreg teritoriul Uniunii noastre Europene adevărate unde de șoc, care s-au simțit din plin și pe parcursul dezbaterilor din această adunare plenară. Va trebui ca acest lucru să se reflecte în concluziile conferinței. Este clar că viitorul va fi diferit de ceea ce ne-am fi putut imagina chiar și acum câteva săptămâni. Va fi deci necesar ca Europa să se schimbe, pentru a face față acestui viitor și noii ordini mondiale care se întrevede.

Clément Beaune (președinția franceză a Consiliului) a comentat: „Am primit toate recomandările formulate de cetățenii europeni. Adunarea plenară a conferinței trebuie să înceapă să lucreze la transpunerea lor în propuneri concrete. Având în vedere evenimentele dramatice care au loc pe continentul nostru, reformarea și consolidarea Uniunii noastre sunt imperative.

Dubravka Šuica (vicepreședintă a Comisiei Europene) a declarat: „În timp ce noi suntem angajați într-un exercițiu care ne apropie de cetățeni, Putin lansează o acțiune militară împotriva cetățenilor ucraineni care și-au exprimat aspirațiile europene. Acesta este un atac la adresa valorilor noastre și a modului nostru de viață. Calitatea de european înseamnă că faceți parte dintr-un proiect unic, care le permite tuturor să își valorifice întregul potențial și să își exercite drepturile. Iată de ce, acum, în aceste circumstanțe teribile, conferința este mai importantă și mai necesară ca niciodată.”