Orele remediale pot fi făcute şi în învăţământul de stat, şi în cel privat, şi în regim simultan

0
862
Ministerul Educației le-a transmis șefilor inspectoratelor școlare județene într-o videoconferință, săptămâna trecută, că cele 5 zile “pierdute” în luna Martie în programul de ore remediale plătite lansat cu fonduri europene prin programul “Școala după școală, vor fi plătite integral, pentru că “se consideră absențe la care au dreptul elevii”, potrivit unui document trimis școlilor, obținut de Edupedu.ro, pe care îl redăm.

“Luna martie se pontează cu 15 ore, cele 5 ore se consideră absențe la care au dreptul elevii, deci se acordă finanțarea pe întreaga lună”, potrivit documentului citat. Orele remediale se plătesc profesorilor care fac aceste cursuri cu 100 de lei brut/lună pentru fiecare elev participant, în limita a 20 de ore pe lună, asta înseamnă că pentru un elev, care face aceste ore în regim complet (poate avea maximum 5 absențe) profesorii care predau primesc împreună 2.000 de lei/lună. Grupele de ore remediale au maximum 12 elevi, care pot fi din școli diferite și din clase diferite. Pentru o grupă cu prezență completă, profesorii care fac orele remediale ar trebui să obțină un venit total de 24.000 de lei brut. “Cadrele didactice pot susține ore de remediere, acestea nu sunt introduse în EduSal, nu se cumulează cu norma de bază (nu este limitat numărul de ore, este conform Codului Muncii). La orele remediale pot participa toți elevii din România din ciclurile primar și gimnazial, clasele pregătitoare, a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a. Înscrierile se fac în regim continuu, iar actualizarea elevilor în grupele de remediale se face lunar, în ultima săptămână din luna.

Ce le-a mai spus Ministerul Educației inspectorilor școlari despre orele remediale:

Orele remediale pentru elevi pot fi făcute și la stat și la privat, potrivit indicațiilor transmise la videoconferința cu inspectoratele. În plus, aceste ore remediale pot fi făcute și în regim simultan, mai arată documentul. Școlile pot aduce profesori calificați din alte unități pentru aceste cursuri. Activitățile remediale sunt organizate în unitățile de învățământ cu prezență fizică în clasă. “Toți elevii care sunt eligibili pot participa la aceste activități remediale, indiferent dacă participă în grupul țintă din alte proiecte (nu se pune problema dublei finanțări)”, se arată în nota transmisă școlilor. Elevii participă la 20 de ore pe lună de activități de educație remedială. Un elev poate să absenteze lunar cel mult 5 ore de la activități remediale. Programul orar al activităților remedialea se stabilește de către cadrul didactic, cu consultarea elevilor și a părinților sau reprezentanților legali ai acestora. Aceste activități se pot realiza și în zilele de sambătă, cu acordul părinților. Finanțarea activităților remediale se va realiza în funcție de numărul elevilor care vor beneficia de activități remediale. În cazul în care un elev lipsește mai mult de cinci ore pe lună, nu se mai acordă sprijinul financiar pe elev.