Proiectul iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind o nouă procedură de numire a şefilor de Parchete, amânat

0
63

Comisia juridică a Senatului a decis, ieri, amânarea cu două săptămâni a dezbaterii proiectului iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu care exclude preşedintele şi minstrul de Justiţie din procedura de numire a conducerii Parchetelor şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a cerut un nou aviz CSM.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, paraseste vineri, 5 august 2016, sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din CApitala, unde a  participat la primul termen al dosarului in care a fost trimis în judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.  MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, paraseste vineri, 5 august 2016, sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din CApitala, unde a participat la primul termen al dosarului in care a fost trimis în judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Senatorii PSD au propus, în cadrul şedinţei Comisiei Juridice, amânarea dezbaterii proiectului de lege, pentru ca preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a iniţiat legea, să poată fi prezent la discuţii. De asemenea, s-a propus şi solicitarea unui nou punct de vedere din partea CSM. Solicitarea a generat un schimb de replici între putere şi opoziţie. “Vă propun să amânăm două săptămâni ca să fie prezent şi iniţiatorul să vedem dacă reuşeşte să ne convingă, inclusiv pe chestiunea raportării acestei propuneri la dispoziţiile constituţionale cel puţin în ceea ce îi priveşte pe procurori- poate cu ocazia aceasta aude şi cine trebuie să audă că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, ceea ce pune în discuţie dacă ministrul Justiţiei poate fi scos din această procedură atât în ceea ce priveşte numirea sau revocarea inclusiv evaluarea activităţii procurorilor”, a spus senatorul PSD Şerban Nicolae în timpul discuţiilor.

            “Îi rog pe colegii noştri din Comisia Juridică să facă abstracţie că iniţiatorul vremelnic este preşedintele Senatului. Proiectul este vechi. Este un proiect din legislatura trecută. Avem avize de la toate instituţiile de la care au fost solicitate aceste avize şi nu văd necesar de ce să favorizăm astăzi un iniţiator doar pentru că numele său este Tăriceanu şi să amânăm pentru încă două săptămâni un proiect care poate fi de foarte multă vreme discutat. Niciun stat din Uniunea Europeană astăzi nu elimină instituţia preşedintelui din acest algoritm de numire a şefilor de Parchete. (…) Ar trebui să fim mult mai coerenţi în ceea ce priveşte legislaţia aceasta pe teme de justiţie sau din sistemul judiciar pentru că nu cred ne mai permitem să facem legi pentru că unui deputat sau unui senator i-a picat cu tronc sau i-a picat rău o anumită persoană care se află la conducerea unei instituţii, indiferent despre ce instituţie este vorba”, a replicat senatorul PNL Alina Gorghiu.