Fostul primar din Calafat, condamnat la 5 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiuni de corupţie

0
407

Acuzat de abuz în serviciu şi că ar fi primit mită un autoturism de lux, marca Chrysler, fostul primar din Calafat, Mircea Guţă, a fost găsit vinovat şi condamnat, ieri, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, la o pedeapsă totală de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale care au încheiat contracte preferenţiale cu Primăria Calafat, în schimbul şpăgii de lux, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova în urmă cu aproape trei ani. Judecătorii de la Tribunal au mai stabilit că cei doi trebuie să achite, în solidar, echivalentul a 346.434 euro, bani cu care au prejudiciat bugetul local. Hotărârea de ieri nu este definitivă, putând fi atacată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, cu apel la Curtea de Apel Craiova.

calafat primar gutaReamintim că, în urmă cu aproape trei ani, mai exact pe 18 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova anunţau că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului (în funcţie la momentul respectiv) municipiului Calafat, Mircea Marinel Guţă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de luare de mită şi abuz în serviciu, în formă continuată, şi a lui Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut că, în perioada 2008-2011, Guţă Mircea Marinel, în calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, „în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a dispus achiziţionarea mai multor bunuri şi materiale din fondurile autorităţii locale, prin procedura achiziţiei directe, de la firmele administrate de inculpatul Coman Constantin. Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispoziţiile OUG nr. 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite, iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente. În realizarea acestor acţiuni, Guţă Mircea Marinel a fost sprijinit de Coman Constantin, care i-a pus la dispoziţie facturi fiscale, pe elemente componente, în situaţia în care s-au livrat bunuri finite. Prin aceasta, s-a urmărit atât obţinerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achiziţiilor publice, ca limită pentru achiziţiile directe, cât şi un preţ supraevaluat, raportat la preţurile de piaţă şi cele menţionate în SEAP, pentru bunuri similare. Astfel, s-a cauzat bugetului local al Calafatului un prejudiciu evaluat la 403.041,93 euro. La finele anului 2008, inculpatul Guţă Mircea Marinel a pretins şi primit de la inculpatul Coman Constantin un autoturism Chrysler, pentru a-şi exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei municipiului Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice, a unor relaţii comerciale între instituţia publică şi societăţile comerciale administrate de inculpatul Coman Constantin”, se arată în rechizitoriul DNA. Procurorii au instituit sechestrul asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Mircea Guţă şi Constantin Coman, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Dosarul a intrat în camera preliminară, unde a fost analizat de judecători, care, pe 16 septembrie 2014 au constatat legalitatea probatoriului şi au dispus începerea procesului.

tribunalDupă mai multe expertize şi zeci de termene, ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Ambii inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de infracţiunile reţinute în sarcina lor, fiind condamnaţi la pedepse cu executare. Fostul edil a primit o pedeapsă totală de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare în regim de detenţie, iar Constantin Coman 3 ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai hotărât ca cei doi inculpaţi, în solidar, să achite echivalentul a 346.434 euro, prejudiciu creat prin activitatea infracţională şi câte 2.500 lei cheltuieli judiciare către stat, fiind menţinut şi sechestrul pe bunurile lor. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.