Viceprimarul localităţii Coşoveni, Victor Gogonea, membru în BEJ ALDE Dolj, a luat poziţie în ceea ce priveşte afectarea gravă a calităţii vieţii oamenilor datorită inhalării substanţelor periculoase rezultate din manipularea ilegală şi nespecializată a unor deşeuri cu regim special.
„În pofida unor măsuri punctuale luate, fenomenul poluării cu substanţe periculoase rezultate din manipularea ilegală şi nespecializată a unor deşeuri (în special din industria auto şi electro) în mai multe localităţi din Dolj se menţine la cote înalte (cazul localităţii Coşoveni este unul emblematic. Acest fenomen are consecinţe din cele mai periculoase: Sănătatea publică este grav afectată. Mediul este puternic poluat. Produsele agricole şi alimentare sunt infestate masiv. Evaziunea fiscală prin realizarea unor profituri ilegale rămâne la cote înalte”, a subliniat viceprimarul Victor Gogonea.
Se solicită o intervenţie de politică publică
Nu este normal ca o minoritate de oameni certaţi cu legea să afecteze sănătatea atâtor mii sau zeci de mii de oameni. „Atragem atenţia că fie şi numai din eliberarea substanţelor toxice (asemănătoare dioxinei) din uleiurile minerale rezultate din arderea unor deşeuri de acest tip, riscul unor boli incurabile în comunităţile respective creşte foarte mult. Considerăm că este nevoie de o nouă strategie integrată la nivelul judeţului Dolj prin care Poliţia, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Ong-uri-specializate, împreună cu autorităţile locale să găsească soluţii durabile la această problemă care pune în pericol viaţa oamenilor.ALDE Dolj va face demersuri la Ministerul Mediului prin care va prezenta aceste realităţi din judeţul Dolj în speranţa unei intervenţii de politică publică prin care să se rezolve această situatie pe termen lung. Constituţia României prevede la art.35 dreptul oricărui cetăţean român la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. Ceea ce la Coşoveni şi în alte localităţi ale judeţului nostru nici nu poate fi vorba”, a mai spus reprezentantul ALDE Dolj.