Valeriu Zgonea, întrevedere cu Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert

0
265

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială la Berlin, a avut luni, 14 martie 2016, o întrevedere cu Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, participă la Conferinţa Parlamentară Internaţională pentru Combaterea Antisemitismului, organizată de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe, Bundestag şi Coaliţia Interparlamentară pentru Combaterea Antisemitismului (ICCA), în perioada 14-15 martie 2016, la Berlin.

În acest context, Valeriu Zgonea a avut luni, 14 martie, o întrevedere cu Preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, principalele aspecte abordate în cadrul discuţiilor fiind intensificarea colaborării la nivel parlamentar, potenţialul deosebit existent în direcţia dezvoltării schimburilor economice, dar şi teme de interes comun în plan regional şi internaţional.

”Relaţiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică. Există un substrat cultural şi istoric deosebit de fertil al relaţiilor bilaterale, iar aprofundarea dialogului şi extinderea domeniilor de cooperare reprezintă o prioritate. Parteneriatul dintre cele două ţări este caracterizat printr-o cooperare bazată pe pragmatism şi încredere reciprocă şi s-a dezvoltat constant pe baza dialogului politic consolidat şi a intereselor comune, precum şi a unei relaţii economice deosebit de dinamice. În acest sens, relaţiile noastre sunt extrem de strânse şi puternice, Germania fiind primul partener comercial al României. Nu mai este nevoie să spunem că acordăm o importanţă deosebită relaţiilor bilaterale dezvoltate între România şi Germania la nivel parlamentar. Diplomaţia parlamentară joacă un rol-cheie în consolidarea cooperării româno-germane. Pe parcursul ultimilor ani, au avut loc multe contacte, atât la Bucureşti, cât şi la Berlin, la nivelul celor două grupuri de prietenie parlamentare şi, de asemenea, la nivelul comisiilor permanente, cu o contribuţie valoroasă la promovarea cooperării româno-germane şi în schimbul de opinii coerente cu privire la aspectele de interes reciproc. Am discutat astăzi şi despre minoritatea germană din România care este respectată, foarte bine integrată şi foarte activă şi care, împreună cu comunitatea românească din Germania, formată din oameni bine pregătiţi şi apreciaţi – medici, ingineri, profesori, muncitori, constituie o punte solidă, o legătură cu totul specială între ţările noastre”, a precizat Valeriu Zgonea.

În acelaşi timp, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii referitor la ultimele evoluţii din spaţiul european cu privire la criza refugiaţilor, aspectele de politică externă, regională, libertatea de mişcare a forţei de muncă, reformele din UE şi reevaluarea rolului parlamentelor naţionale în procesul decizional european.  În atenţie s-au aflat şi coordonatele Strategiei UE pentru regiunea Dunării, importanţa Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova.

Referindu-se la situaţia din regiune, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că Parteneriatul Estic rămâne cadrul principal de cooperare a Uniunii Europene cu partenerii săi din Est, provocarea fiind de a le da acestor ţări o perspectivă europeană. Republica Moldova reprezintă o prioritate constantă pentru România, a declarat Valeriu Zgonea, adăugând că ţara noastră susţine drumul european al acestui stat.

De asemenea, marţi, 15 martie, preşedintele Camerei Deputaţilor are programată o întrevedere cu Axel Schäfer, vicepreşedintele Grupului SPD din Bundestag, cu responsabilităţi în domeniul afacerilor europene şi cooperării economice.