ANPC a controlat peste 330 de tone de carne din depozite; amenzile au depăşit 430.000 de lei

0
324

Preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a anunţat ieri că, în urma controlului de joi în magazinele din toată ţara, au fost oprite temporar de la vânzare 94 de tone de carne, iar 19 tone au fost oprite definitiv, şi au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, găsindu-se produse expirate, precum şi etichetate necorespunzător. Spre exemplu, la Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui din import UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate. La Neamţ, 890 kg pulpe de pui şi 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusă, în Bucureşti 323 kg carne curcan şi pui prezentau arsuri de congelare şi miros neplăcut, iar în Bihor s-au găsit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producătorului pe etichetă. La Bacău, inspectorii ANPC au depistat 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, iar la Argeş – 17 kg pipote de pui fără elemente de identificare în limba română. În total, echipele de control ale ANPC au verificat, joi, 333 de tone de carne existente în reţelele de depozitare şi au identificat 115 tone de carne cu abateri de la normele de protecţie a consumatorilor, a anunţat preşedintele instituţiei. „Consumatorii pot intra în supermarket liniştiţi. Carnea cu probleme era în depozite şi nu a intrat în reţeaua de comercializare”, a dat acesta asigurări, într-o conferinţă de presă. Apoi li s-a adresat agenţilor economici, avertizându-i că „de mâine (n.r. – astăzi) suntem în supermarketurile din toată ţara, pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne”. La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vlad Mănăstireanu, a menţionat, tot într-o conferinţă de presă, că „tot ce a fost găsit în depozite a fost reţinut în acele depozite. (…) Aşteptăm să stabilim, pe baza documentelor care ne vor fi furnizate, de unde a provenit marfa, cum a fost comercializată mai departe şi să stabilim trasabilitatea mărfii implicate în dosarul de evaziune fiscală”. Reamintim că toate aceste verificări au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterată şi cu termenul de garanţie depăşit. Carnea stricată era trimisă către abatoare pentru a fi procesată şi amestecată cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv a ajuns la o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparată şi oferită spre consum. În acest caz, procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă. Prejudiciul preliminar estimat depăşeşte 15 milioane de euro. Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE – Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania – fără plata TVA, apoi înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare, fraudând astfel statul.