Proiect de 2.612.000 de euro derulat prin Grupul de Acţiune Locală Calafat

0
352

Ieri a avut loc lansarea oficială a Strategiei de dezvoltare durabilă a GAL (Grupul de Acţiune Locală) Calafat. Cu această ocazie, s-a lansat apelul pentru depunerea de proiecte ce vizează Măsurile 1.2., 1.2.3., 3.1.2., 3.1.3., 3.2.2. şi 4.2.1. Evenimentul s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Calafat (Casa de Cultură). Dorința GAL Calafat este de a deveni o organizaţie competitivă, capabilă să mobilizeze potenţialul microregiunii Calafat şi să gestioneze competent resursele disponibile în vederea susţinerii şi dezvoltării în mod echilibrat a comunităţilor locale din teritoriul său. 

Baza parteneriatului este realizată print-o colaborarea ce priveşte în mod direct administraţia publică locală, sectorul civil/social şi mediul de afaceri. Rolul este unul clar, acela de a contribui decisiv la îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona vizată.

La întâlnirea de ieri au participat Mircea Guţă – primarul municipiului Calafat şi preşedintele GAL, Ionel Dumitrescu – preşedinte al PLIMM Calafat, unul din reprezentanţii principali ai acestui proiect. Printre cei prezenţi s-au aflat şi primarii comunelor Poiana Mare, Cetate, Maglavit şi Ghidici, dar şi o serie de personalităţi locale din sfera bancară, din mediul privat şi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil.

Peste 1.500 km pătraţi au fost cuprinşi în acest plan de dezvoltare

Proiectul are un buget alocat de 2.612.000 de euro şi cuprinde 19 localităţi din judeţul Dolj (municipiul Calafat şi comunele Caraula, Cetate, Ciupercenii Noi, Desa, Galicea Mare, Ghidici, Giubega, Izvoare, Maglavit, Moţăţei, Orodel, Perişor, Piscu Vechi, Pleniţa, Poiana Mare, Seaca de Câmp, Unirea şi Vârtop), plus comuna Salcia din Mehedinţi. Suprafaţa totală prinsă în acest plan de dezvoltare integrată prin GAL măsoară 1.530 km pătraţi, cu o populaţie de 102.530 de locuitori.

Proiectul urmăreşte: formarea profesională, modernizarea exploataţiilor agricole, diversificarea activităţilor din domeniul turistic, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală, punerea în valoare a moştenirii rurale etc.

Cei interesaţi pot depune proiecte începând cu data de 15 martie 2013 la GAL Calafat, din strada „A.I. Cuza” nr. 34 sau pentru mai multe informaţii pot accesa adresa de web www.calafat.org.ro. Acest plan de dezvoltare se va încheia în anul 2015, termenul la care banii trebuie să se concretizeze prin implementarea măsurilor specificate mai sus. Sesiunea de selecţie a proiectelor se va desfăşura în trei etape, iar perioada de evaluare va fi de maximum 30 de zile.

CRISTIAN  RUDĂREANU