Lucrările la Maternitatea Spitalului Judeţean ar putea fi reluate

0
264

Timp de zece zile, o echipă de specialişti sosită de la Bucureşti a efectuat o expertiză tehnică la maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova pentru a stabili dacă lucrările de reabilitare a secţiei pot fi reluate. Acestea au fost oprite în urmă cu mai bine de un an din cauza unui bucăţi de tavan care s-a desprins într-un salon de la etajul al şaptelea.   

În funcţie de rezultatul expertizei tehnice se va hotărî şi în ce moment vor putea fi reluate lucrările de modernizare a maternităţii spitalului. De altfel, reprezentanţii unităţii sanitare, cea mai mare din Oltenia, au speranţe că această situaţie de incertitudine va lua sfârşit cât mai curând cu putinţă.

„Sper ca în urma rezultatului expertizei tehnice efectuate de specialişti, lucrările de la Maternitate să fie reluate cât mai rapid. După ce va fi reabilitată, secţia va fi una dintre cele mai moderne din ţară”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Investiţie de 6 milioane de lei

După o lungă perioadă de aşteptare, maternitatea Spitalului Judeţean din Craiova a intrat, la începutul anului trecut, în proces de renovare, însă la scurt timp totul a fost sistat după ce o bucată de tavan s-a desprins la etajul al 7-lea al spitalului.

Astfel, deşi procesul de modernizare a secţiei ar fi trebuit să se încheie la finele anului trecut, acest lucru nu s-a mai întâmplat şi o bună bucată de vreme cadrele medicale au aşteptat sosirea echipei de experţi tehnici de la Bucureşti. Acum, medicii îşi doresc ca lucrările să fie reluate cât mai repede. Investiţia se ridică la peste 6 milioane de lei, bani veniţi din partea Băncii Mondiale, şi ar trebui să schimbe în totalitate aspectul clinicii, care va deveni astfel una dintre cele mai moderne din ţară.

Proiectul noii maternităţi a fost gândit în aşa fel încât standardele oferite să fie unele de top. Dintre dotările menite să crească gradul de confort al pacientelor nu vor lipsi aerul condiţionat, accesul la Internet sau televizoarele. Doctorii vor beneficia şi ei de toate condiţiile necesare pentru a asigura desfăşurarea actului medical în condiţii corespunzătoare. Printre altele, vor fi reabilitate toate sălile de naştere, blocul operator şi Reanimarea. Pe scurt, la finalul lucrărilor, secţia va oferi servicii medicale la standarde internaţionale, urmând să fie echipată atât cu facilităţi pentru pacientele internate, cât şi cu dotări medicale dintre cele mai moderne, astfel încât să corespundă tuturor cerinţelor.

Maternitatea de la Craiova, cea mai mare din Oltenia

În momentul în care vor primi acordul din partea echipei de experţi tehnici, constructorii vor relua lucrările de rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, siguranţă în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică. De asemenea, vor fi reabilitate instalaţiile sanitare, termice şi electrice, precum cele pentru distribuţia fluidelor medicale. După spusele medicilor, dotările medicale există deja, singura problemă ce va rămâne oarecum nerezolvată fiind cea a mobilierului. Paturile şi noptierele vor mai costa, după aprecierile specialiştilor, încă 30.000 de euro.

Constructorii promit însă, odată cu finalizarea lucrărilor, condiţii de lux pentru pacientele internate aici. Secţia va fi dotată şi va fi amenajată după tot confortul unei camere de hotel. La final, blocul operator va fi şi el reabilitat. Cele trei săli de operaţie şi cinci săli de naştere vor fi complet modernizate, la standarde europene.

Tot cu bani de la Banca Mondială, în perioada 2010-2011, în cadrul proiectului, au mai fost reabilitate încă cinci maternităţi din Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Brăila.

Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova este cea mai mare din Oltenia. În momentul de faţă, toate cazurile severe din unităţile sanitare din judeţele Mehedinţi, Olt, Gorj şi Vâlcea ajung şi sunt tratate aici, motiv pentru care se şi încearcă o modernizare cât mai rapidă a clinicii.