Japonia depune eforturi pentru a evita un accident nuclear de proporţii

0
460

Fukushima

Japonia s-a angajat, ieri, într-o cursă contra cronometru pentru a evita un accident nuclear de proporţii după noile explozii la centrala de la Fukushima şi pentru a oferi ajutor sutelor de mii de sinistraţi în urma celui mai puternic seism din istoria ţării, relatează AFP. Autorităţile încearcă de asemenea să limiteze impactul economic al catastrofei, care a redus drastic furnizarea cu energie electrică în regiunea Tokio, unde trăiesc 35 de milioane de persoane, şi unde întreprinderile şi-au suspendat parţial producţia. Două explozii au avut loc luni dimineaţa la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, din nord-estul Japoniei, care nu au afectat însă reactorul propriu-zis, ci au avariat doar acoperişul carcasei, a anunţat operatorul centralei, Tokyo Electric Power /Tepco/. Posibilitatea scurgerilor radioactive este „scăzută”, a dat asigurări guvernul nipon. Unsprezece persoane prezente la faţa locului au fost rănite, informează EFE. O explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul 1 al aceleiaşi centrale nucleare, situată la circa 250 de km nord-est de Tokio. Acest accident a fost evaluat la nivelul 4, pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), faţă de 5 în cazul celui de la Three Mile Island din SUA din 1979 şi 7 pentru cel de la Cernobâl din Ucraina din 1986. Agenţia de siguranţă nucleară japoneză a exclus, ieri, producerea unui accident de tipul celui de la Cernobâl la centrala nucleară de la Fukushima (nord-est), a afirmat ministrul Strategiei naţionale citat de agenţia de presă Jiji, preluată de AFP. „Nu există absolut nici o posibilitate de producere a unui accident de tipul celui de la Cernobâl”, a declarat Koichiro Genba. Sistemele de răcire de la trei din cele şase reactoare ale centralei Fukushima 1 sunt în pană. În urma mai multor operaţiuni destinate să oprească începerea unui proces de fuziune nucleară, două explozii s-au produs la nivelul clădirilor în care se află reactoarele 1 şi 3, care însă nu au fost afectate.

 

Bilanţ oficial: peste 5.000 de morţi

Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt date dispărute în urma seismului devastator cu magnitudinea revizuită la 9 grade ce s-a produs vinerea trecută în Japonia, potrivit unui bilanţ furnizat de poliţie, informează Kyodo. Alte 2.000 de cadavre au fost găsite luni pe două plaje, în prefectura Miyagi, în timp ce poliţia şi pompierii au intervenit pentru a recupera alte 200-300 de cadavre la Sendai, capitala prefecturii Miyagi. Din cele 2.000, aproximativ 1.000 au fost identificaţi în oraşul Minamisanriku, unde prefectura nu a putut contacta aproximativ 10.000 de persoane – mai mult de jumătate din populaţia locală. Aproximativ 450.000 de persoane au fost evacuate până duminică în Miyagi şi alte cinci prefecturi, dar sunt probleme în alimentarea cu apă, alimente şi combustibil în diferite zone în care s-a refugiat populaţia afectată. Guvernul a decis furnizarea de ajutoare cu elicoptere ale Forţelor de nipone de autoapărare.  Speranţa s-a redus însă în regiunea Sendai, unde bilanţul oficial este de 1.597 de morţi, a informat poliţia. Potrivit Kyodo, Ministerul nipon al Apărării va desfăşura pentru prima dată personalul de rezervă pentru a participa la operaţiunile de salvare. Până în prezent circa 6.500 de persoane, din totalul de 40.000 de rezervişti, au fost mobilizate pentru operaţiunile de salvare în regiunile afectate de seismul devastator.O altă prioritate a autorităţilor este furnizarea de ajutoare celor 590.000 de persoane evacuate, potrivit unui bilanţ oferit de ONU. „Ne lipseşte în special apa potabilă. Însă de asemenea şi alimentele şi informaţiile”, a afirmat primarul din Ishinomaki, unul dintre oraşele cel mai afectate. În absenţa electricităţii, operaţiunile de ajutor sunt dificil de realizat chiar dacă „numeroase persoane şi-au oferit ajutorul”, a adăugat Hiroshi Kameyama.

”Cea mai gravă criză din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Război Mondial”

Japonia a mobilizat 100.000 de soldaţi, adică 40% din efectivele armatei sale, în timp ce numeroase echipe de salvare din străinătate sosesc la faţa locului.  Duminică, premierul nipon, Naoto Kan, a afirmat că ţara sa se confruntă „cu cea mai gravă criză din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Război Mondial”. Mai multe ţări, între care Franţa şi Germania, şi-au încurajat cetăţenii care locuiesc în regiunea Tokio să plece dacă prezenţa lor nu este necesară, de teama mai ales a unui accident nuclear sau a unei eventuale replici cu magnitudinea de 7 care ar putea surveni miercuri în nord-estul Japoniei. Seismul ar putea costa 34,6 miliarde de dolari companiile de asigurări, potrivit unei estimări a AIR Worldwide, specialist în evaluarea riscurilor. Situaţia din Japonia a lansat o dezbatere asupra dezvoltării energiei nucleare, în special în Germania sau SUA, unde parlamentarii au făcut apel la un moratoriu asupra dezvoltării acestei energii. În Franţa, unde există numeroase centrale de acest gen, guvernul a dat asigurări că „că a tras învăţăminte utile” după evenimentele nefericite din Japonia.