Închisoare cu suspendare pentru agentul Florea Mirel

0
144

Agentul Florea Mirel, din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova, a primit, ieri, sentinţa în dosarul în care este judecat pentru luare de mită. Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe poliţist la o pedeapsă de 3 luni de închisoare, cu suspendare.

Agentul de poliţie a fost reţinut şi apoi arestat preventiv în luna mai a anului trecut, după ce un conducător auto l-a denunţat susţinând că i-ar fi cerut şpagă pentru a nu-i întocmi dosar penal. Poliţistul Florea Mirel, de la Secţia 1 Poliţie Craiova, a fost reclamat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 10 aprilie 2010, de un conducător auto care susţinea că omul legii i-ar fi cerut o sumă de bani pentru a nu fi sancţionat. Şoferul le-a declarat procurorilor că ar avea şi doi martori, pasageri în autoturism, care pot să confirme că i-ar fi dat poliţistului 70 de lei ca să scape “basma curată”, întrucât trecuse pe culoarea roşie a semaforului electric la o intersecţie din zona Judecătoriei Craiova, mai ales că cei trei făcuseră chetă ca să strângă banii. La momentul respectiv, reprezentanţii Parchetului au confirmat că s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări faţă de agentul de poliţie pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, verificările fiind efectuate cu “pârâtul” în stare de libertate. Având în vedere calitatea de agent de poliţie a acestuia, “pe fir” au intrat şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), care s-au apucat să documenteze cazul. Pe parcursul verificărilor anchetatorii au stabilit că Florea Mirel a încercat şi chiar a reuşit să influenţeze unul dintre martori. Asta pentru că, în după-amiaza zilei în care s-a petrecut evenimentul, poliţistul era în patrulă cu alt coleg care, sub presiunile lui Mirel Florea, ar fi întocmit un raport în care a trecut sub tăcere incidentul. Ulterior, luat “la bani mărunţi”, colegul de patrulă al lui Florea a recunoscut totul, astfel că procurorii au decis că este cazul să-l reţină pe agent. “Prin ordonanţa din 7 mai 2010 a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul Florea Mirel, agent în cadrul Secţiei 1 a Poliţiei Municipiului Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. S-a reţinut în sarcina acestuia faptul că, la 10 aprilie 2010, a pretins şi primit o sumă de bani de la o persoană pentru a nu o sancţiona că trecuse  pe culoarea roşie a semaforului. Inculpatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore şi s-a propus Tribunalului Dolj arestarea preventivă a acestuia”, a declarat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu. Pe 8 mai, magistraţii Tribunalului Dolj au dispus arestarea preventivă a poliţistului pentru o perioadă de 20 de zile, însă acesta n-a stat decât trei zile în arest, fiind eliberat ulterior.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările în dosar, iar la începutul lunii iunie 2010 l-au trimis pe poliţist în judecată pentru luare de mită. Procesul pe fond, în primă instanţă, s-a finalizat ieri, după ce magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Agentul Florea Mirel a fost condamnat la o pedeapsă de trei luni închisoare cu suspendare, însă decizia instanţei nu este definitivă.

Agentul Secţiei 1 Poliţie mai are însă o altă abatere la activ, în urma căreia s-a ales cu porecla „agentul 047“. Într-o seară, în luna octombrie 2009, poliţistul a intrat în serviciu fiind repartizat în patrulă cu un subofiţer de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Cei doi şi-au luat sectorul în primire, însă jandarmul şi-a anunţat superiorii că cel cu care patrulează miroase a alcool. O echipă mixtă de control a fost trimispă să-i verifice pe cei doi, în urma testării cu etilotestul la Florea rezultând o concentraţie de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pentru această abatere s-a ales cu o sancţiune disciplinară, respectiv amânarea cu un an la avansarea în grad.