Capacităţi noi de producţie: IAC, în 2011, şi Johnson Controls, în 2012 – Componentele auto şi materialele de construcţii, sectoare de interes pentru investitori

0
388

Valoarea investiţiilor realizate de principalele companii străine care au inaugurat capacităţi noi de producţie în anul 2011 se ridică la 461,5 milioane de euro. În judeţul Dolj, din păcate, anul trecut nu s-a inaugurat decât un mall, acesta luând locul parţial companiei Electroputere, cândva „perla” economiei româneşti, care asigura mii de locuri de muncă. Doljenii au posibilitatea totuşi să-şi depună CV-urile la Balş, judeţul Olt, unde în 2011 s-a pus piatra de temelie a companiei IAC. 2012 a început totuşi promiţător şi pentru judeţul Dolj. La finele lunii trecute s-a tăiat panglica inaugurală a fabricii Johnson Controls, companie cu capital american, furnizor pentru marele Ford, care a creat 160 de locuri de muncă.

La nivel naţional s-au creat în jur de 4.500 noi locuri de muncă. Investiţiile au vizat domenii diverse, de la industria alimentară la producţia de panouri solare şi echipamente electronice, însă preferat a fost din nou sectorul componentelor auto. „Cu toate că zona de vest a ţării şi oraşul Bucureşti sunt în mod tradiţional principalii destinatari ai investiţiilor, firmele străine s-au orientat mai mult în anul 2011 spre regiunile de nord-est şi sud ale ţării. Tendinţa de repartizare echilibrată a investiţiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de muncă şi, implicit, la creşterea nivelului de trai inclusiv în zonele mai puţin favorizate”, precizează Andreea Vass, consilierul prim-ministrului, într-un comunicat de presă.

O economie verde şi eficientă energetic

Cel mai mare proiect de investiţii a ţintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde şi eficientă energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods(Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care România le deţine la acest capitol şi a investit 93 milioane euro la Lehliu Gară, în judeţul Călăraşi, creând 90 de locuri de muncă. Firma Olympus Dairy din Grecia, cu activitate în domeniul industriei alimentare, a demarat o investiţie de 55 milioane euro în judeţul Braşov, prin care au fost create 80 noi locuri de muncă. Delphi Diesel a creat, pentru început, 526 de locuri de muncă în judeţul Iaşi, printr-o investiţie de 49,5 milioane de euro. Firma a anunţat deja că va ajunge la 2.000 de angajaţi, prin extinderea investiţiei existente ca urmare a ajutorului de stat de 24,8 milioane euro pe care îl va primi de la Ministerul Finanţelor Publice. Prin urmare, valoarea totală a investiţiei de la Iaşi se ridică la 155 de milioane de euro.

IAC: 400 de locuri de muncă la Balş

Alte trei companii străine au realizat investiţii noi în anul care tocmai s-a încheiat. Toate cele trei societăţi îşi desfăşoară activitatea în industria auto. Este vorba de Honeywell Frictions, care a investit 58,7 milioane de euro şi a creat 300 de locuri de muncă la Ploieşti, de IAC (Internaţional Automotive Components) – cu sediul central la Luxemburg, care a realizat o investiţie de 58 de milioane de euro şi a creat 400 de locuri de muncă la Balş, în judeţul Olt, şi de compania germană Continental AG. Cu o investiţie de 15 milioane euro, au fost create 300 de locuri de muncă în Carei, judeţul Satu Mare. Cele trei firme urmează să primească ajutor de stat în valoare de 39,6 miliarde de euro, acordat de MFP. Investiţiile româneşti s-au alăturat celor străine pe tot parcursul anului 2011. Investitorii români au apelat atât la surse din fonduri europene, cât şi la capacităţi proprii de finanţare pentru a-şi dezvolta afacerile. Firmele private au contractat proiecte cu finanţare din fonduri europene care au vizat domenii de interes major, precum cercetarea şi dezvoltarea, domeniul farmaceutic sau infrastructura de apă. Platforma de Cercetare Farmaceutică avansată, a cărui beneficiar este SC Polipharma Industries SRL, cu o valoare de 16,67 de milioane de euro, sau proiectul privind dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme derulat de firma Microelectronica S.A, în valoare de 15,81 de milioane de euro, sunt doar câteva exemple. Proiectele au fost demarate în anul 2011 şi vor fi finalizate pe parcursul anilor următori.

Nokia va fi înlocuită cu Bosch

„Anul 2011 a marcat deschiderea de noi fabrici care au la bază idei originale româneşti şi au fost susţinute din fonduri proprii şi europene”, se mai precizează în comunicatul de presă. Un proiect de investiţii care a devenit realitate în prima jumătate a anului trecut a fost cel privind valorificarea energetică a deşeurilor organice prin gazeificare, realizat la Săcele, judeţul Braşov. Investiţia, de tipul eco-solution, reprezintă punerea în practică a unei invenţii româneşti pentru transformarea gunoiului menajer în sursă de energie şi s-a ridicat la aproximativ 37 de milioane de euro. Un alt exemplu este Fabrica de detergenţi de la Tipăreşti, judeţul Prahova, deschisă la începutul anului 2011, ca urmare a unei investiţii totale de peste un milion de euro. O serie de firme străine şi-au anunţat deja intenţia de a investi în România. Valoarea investiţiilor aflate în stadiu de intenţie în portofoliul CRPCIS se ridică momentan la 71 de milioane de euro, care prefigurează crearea a 1.220 noi locuri de muncă în acest an. Este vorba de compania Tenaris din Argentina, Dana Holding Corporation din SUA, Amiantit Pipe Systems din Arabia Saudită sau Ness Tech din Israel. Sectoarele de interes pentru investitori rămân cel al componentelor auto, al materialelor de construcţii sau domeniul IT&C. Pe lângă acestea, două firme străine – firma germană Bosch şi de compania italiană De’Longhi – au anunţat realizarea de investiţii în parcul industrial Tetarom III de la Jucu, după plecarea Nokia.


În aprilie 2012 compania românească Iulius Holding va inaugura proiectul de servicii integrate Palace din Iaşi, investiţiile ridicându-se la 250 de milioane de euro şi care va crea 4.000 de noi locuri de muncă.


În luna mai 2012 va funcţiona o nouă capacitate de producţie agro-alimentară, la SuinProd din Roman, unde s-au investit 15 milioane de euro şi se creează circa 70 de locuri noi de muncă.