15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale

0
1948

În fiecare an, începând cu 2011, la 15 ianuarie sărbătorim Ziua Culturii Naţionale. În această zi marcăm naşterea poetului naţional Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale ajunsă la a 11-a ediţie este o sărbătoare cu statut naţional iniţiată de Academia României în 2010. Astfel românii de pretutindeni marcează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naţionale.

Din punctul de vedere al președintelui Academiei Române, tristețea acestei zile este generată de graba unor contemporani de a șterge din memoria colectivă trecutul.

„Ziua Culturii Naționale, sărbătorită anual, la propunerea Academiei Române, în 15 ianuarie, nu are loc, în acest moment, sub auspicii bune. Vina o poartă – se va spune de îndată – starea nenorocită creată de această copleșitoare molimă.

Așa este, dar mai sunt și alte cauze ale cadrului trist al sărbătorii. Ziua Culturii Naționale li se pare unora (ca și Academia) de prisos, un fel de reminiscență sentimentală a unui trecut fără rost, menit, pentru anumiți contemporani grăbiți, să fie scos din memoria colectivă.

Un motiv al unei asemenea atitudini este legarea sărbătorii acesteia de momentul nașterii lui Mihai Eminescu. Ce să mai caute un scriitor venit pe lume în 1850 în viața noastră? Și, pe deasupra, un scriitor naționalist, autohtonist, conservator, prețuitor al Moldovei, al României și al lui Ștefan cel Mare! Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naţionale în parteneriat cu Filarmonia „George Enescu”, evenimentul fiind înregistrat şi difuzat de posturile TVR 3, Trinitas şi Radio România Muzical.