A reînceput şcoala, dar pe elevi îi aşteaptă o primăvară fierbinte

0
130

Ieri, a reînceput școala, în condiții normale, după cum a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Nu au fost situaţii deosebite, astfel că toţi elevii şi preşcolarii s-au putut întoarce în bănci, având asigurate toate condiţiile. Pentru elevi se anunţă o primăvară încărcată, începând, deja, pregătirea examenelor de Evaluare Naţională şi a Bacalaureatului, precum şi a diferitelor faze ale Olimpiadelor la toate disciplinele.

Ieri, peste 95.000 de elevi şi preşcolari din Dolj, atât din sistemul public, cât şi din cel particular au reînceput cursurile, după vacanţa de iarnă. „În toate unităţile de învăţământ, orele se desfăşoară normal, fără probleme deosebite. Prin managerii şcolilor şi inspectorilor, toate unităţile de învăţământ au fost pregătite, chiar dacă, în această perioadă, au fost temperaturi scăzute. Urmează trei săptămâni de şcoală, până la vacanţa intersemestrială, perioadă în care se va încheia procesul educaţional pe primul semestru. Sunt convinsă că elevii vor fi pregătiţi şi vor finaliza cu bine situaţia lor şcolară. Lunile februarie şi martie vor fi dedicate Olimpiadelor la toate disciplinele, fazele locale, judeţene, urmate, în aprilie, în timpul vacanţei de primăvară, de fazele naţionale. Toate datele sunt şi vor fi afişate atât pe site-ul ISJ Dolj, cât şi pe cel al şcolilor unde vor fi susţinute examinările. Ce pot spune este că, până în prezent, s-a stabilit că, la Craiova, va avea loc etapa naţională a Olimpiadei de „Protecţia Mediului”, pentru alte discipline,  calendarul şi metodologia aferente urmând să fie stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale . Nu putem uita şi de evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi de simulările la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat ” , a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj.

Olimpiadele şcolare, faza locală, încep cu Limba engleză

Este perioada Olimpiadelor şcolare. Conform metodologiei, unele au şi faze locale, înaintea celor judeţene. Cele care au şi o astfel de etapă sunt Limba franceză (16 februarie), Matematica (la aceeaşi dată), Limba română (23 februarie) şi Limba engleză, cea care deschide , de fapt, sesiunea, pe 19 ianuarie. La cea din urmă, la care sunt înscrişi 451 de elevi din cls. VII – VIII şi 471 din toţi anii de liceu, sunt şi câteva premiere. Astfel, pentru prima dată, probele vor fi susţinute, la aceeaşi dată, pentru ambele cicluri de învăţământ preuniversitar. De asemenea, vor avea loc , tot în premieră, faza naţională la gimnaziu şi faza internaţională. Pentru faza locală, la Craiova, vor fi două centre de examen – la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu”, corpul A, pentru gimnaziu, şi la Liceul „Traian Vuia”, pentru liceu. În judeţ, pentru ambele cicluri, sunt stabilite trei puncte: Şcoala Gimnazială din Filiaşi, Liceul Teoretic „Independenţa” din Calafat  şi Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. Toate lucrările vor fi corectate la Centrul de evaluare de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu”, iar fiecare unitate de învăţământ trebuie să trimită propunerile pentru profesorii evaluatori până pe data de 17 ianuarie, la adresa de e-mail daniel.leotescu@isjdolj.ro.