Cum doresc europarlamentarii să sporească eficienţa energetică…?!

0
372

Combaterea schimbărilor climatice continuă să fie una dintre priorităţile Uniunii Europene.  În 2016, Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri de energie curată pentru combaterea schimbărilor climatice şi reducerea dependenţei UE de importurile de combustibili fosili şi pentru a ajuta gospodăriile să-şi genereze propria energie ecologică. Deputaţii europeni examinează acum amendamentele la aceste propuneri.

         Ponderea energiei consumate din surse regenerabile aproape s-a dublat în ultimii ani, de la aproximativ 8,5% în 2004 la 16,7% în 2015. Uniunea Europeană este pe cale să-şi atingă obiectivul de 20% pentru 2020. În 2014, ţările UE au convenit că procentul ar trebui să crească la 27% până în 2030, însă deputaţii europeni spun că acesta ar trebui să fie de cel puţin 35%. De asemenea, deputaţii doresc să protejeze dreptul oamenilor de a produce, stoca şi consuma propria lor energie electrică din surse regenerabile, fără să plătească taxe sau impozite.Îmbunătăţirea eficienţei energetice poate să reducă emisiile de CO2, dar şi factura anuală de 350 de miliarde de euro pentru importul de energie. Acesta este motivul pentru care deputaţii europeni doresc să stabilească un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie în UE cu 40% până în 2030”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru în Comisia de transporturi şi industrii.

Parlamentul European a simplificat, anul trecut, etichetele energetice pentru aparatele de uz casnic

Un domeniu important în care se pot face ameliorări este încălzirea şi răcirea clădirilor, care reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Aproximativ 75% dintre acestea sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

“În decembrie 2017, negociatorii din Parlament, Consiliu şi Comisie au convenit ca ţările UE să pregătească strategii naţionale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu consume deloc energie”, a mai spus vcepreşedintele EPP. În plus, Parlamentul European a simplificat, anul trecut, etichetele energetice pentru aparatele de uz casnic, cum ar fi lămpile, televizoarele şi aspiratoarele, pentru a ajuta consumatorul să compare eficienţa lor energetică.

***

De asemenea, deputaţii europeni depun eforturi pentru instituirea unui mecanism de cooperare şi control pentru amonitoriza progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor UE în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice până în 2030, în special în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi energia regenerabilă.