Lupta pentru resursele alimentare a început / La Berlin se va insista pe facilitarea accesului la terenurile agricole

0
393

Începând de azi şi până pe 24 ianuarie 2016 va avea loc, la Berlin, Expoziţia Internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură ,,SĂPTĂMÂNA VERDE” (Grune Woche). Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, va participa la deschiderea oficială de azi, precum şi la o serie de evenimente organizate cu prilejul acestei expoziţii. Evenimentul vine imediat după întrevederea de acum o săptămână a prim-ministrului Dacian Cioloş cu cancelarul federal Merkel. Prim-ministrul Dacian Cioloş a arătat că prima vizită externă din mandatul de premier este în Germania pentru a da un semnal referitor la importanţa relaţiei româno-germană: „Vrem să relansăm agenda de cooperare a proiectelor comune”, a explicat şeful Executivului. Premierul Dacian Cioloş a subliniat rolul important al minorităţii germane din România şi al comunităţii române din Germania şi a anunţat că va efectua o nouă vizită în Germania în primăvara acestui an, ce va avea un preponderent caracter economic.

Pe lângă rolul de platformă de afaceri, Grune Woche are şi caracterul unui festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Germania, dar şi pe plan mondial. Participarea ţării noastre la această prestigioasă manifestare cu stand a devenit o tradiţie, România fiind prezentă din 2003. Grune Woche constituie o bună oportunitate pentru prezentarea politicilor şi strategiilor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, prezentarea potenţialului agricol şi a oportunităţilor de investiţii, dezvoltarea de noi relaţii comerciale, cu impact pozitiv asupra creşterii competitivităţii şi implicit a exporturilor pe pieţele internaţionale.

Producătorii români vor fi prezenţi la Berlin

„În 2016, România va participa cu un stand de informare în care vor fi prezentate politicile şi strategiile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acestea, precum şi oportunităţile de afaceri pe care le oferă ţara noastră, vor face obiectul unor întâlniri şi discuţii cu omologii prezenţi şi delegaţiile acestora. Alături de standul MADR, se vor regăsi şi producători din judeţele Caraş-Severin, Cluj, Argeş, Maramureş care vor expune produse din carne, miere, conserve din legume şi fructe, siropuri, vin etc. Nu vor lipsi nici tradiţiile şi obiceiurile româneşti”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Între evenimentele organizate cu ocazia Expoziţiei „Săptămâna Verde” amintim Forumul Global al Alimentaţiei şi Agriculturii organizat de Ministerul Federal al Agriculturii şi Alimentaţiei. Ministrul Achim Irimescu va fi prezent la acest Forum, alături de omologi din alte state membre, reprezentanţi ai mediului academic şi cel privat.

Hrana în era urbanizării

Subiectul central ce va fi discutat se referă la “Cum să hrănim oraşele? – agricultura şi zona rurală în era urbanizării”. Pornind de la faptul că mai mult de trei sferturi din populaţia globală va trăi în mediul urban până în anul 2050, securitatea alimentară este un aspect esenţial în procesul de urbanizare, iar agricultura durabilă joacă un rol important dezbaterea are ca scop identificarea celor mai bune soluţii pentru a face faţă provocărilor perioadei următoare.

Agricultura durabilă trebuie să ţină pasul cu cererea crescută de produse agricole competitive, să conserve biodiversitatea şi să utilizeze resursele naturale eficient. Flexibilitatea este esenţială pentru a face faţă schimbărilor climatice, şocurilor de pe piaţă precum şi reformelor structurale şi sociale. Este necesară recunoaşterea rolului producţiei urbane în securitatea alimentară şi a semnificaţiei aspectelor socio-culturale şi ecologice în tipul producţiei.

Zonele rurale se vor diminua considerabil

Principalele idei care se supun dezbaterii vizează: corelarea eficientă a cererii din mediul urban cu oferta din mediul rural; accesul fermierilor, în principal a micilor fermieri, pe lanţul alimentar cu sprijin pentru asigurarea capacităţilor de depozitare, procesare şi transport şi analizarea fenomenului de risipa alimentară, ce trebuie minimizată şi oportunităţile de recirculare a nutrienţilor maximizate.

Este necesară sporirea atractivităţii zonelor rurale, disparităţile sociale şi economice dintre urban şi rural trebuie reduse, iar rolul tinerilor şi al femeilor trebuie sporit prin acţiuni de informare. Transformarea zonelor rurale trebuie să fie planificată astfel încât oamenii să opteze pentru a trăi în zonele rurale, fiind o condiţie importantă pentru dezvoltarea agriculturii şi securitatea alimentară a producţiei. În vederea prevenirii depopulării şi a migraţiei la oraş, zonele rurale trebuie să ofere o bună calitatea a vieţii.

Se vrea acces la terenurile agricole

Oficialii prezenţi vor avea un schimb de opinii pentru crearea unui cadru politic, economic şi social pentru un sector agricol durabil. Principalele acţiuni se referă la facilitarea accesului la terenul agricol prin respectarea principiilor investiţiilor responsabile, sprijin pentru investiţiile în domeniul inovării şi al accesului fermierilor la activităţile economice fundamentale – educaţie, instruire, tehnologii, servicii, extensie, informaţii privind piaţa, flexibilizarea sectorului prin asigurarea informaţiilor necesare pentru a creşte productivitatea, diversitatea şi durabilitatea agriculturii şi eliminarea pierderilor pe perioada recoltei şi a depozitării. Utilizarea durabilă a resurselor naturale, în principal sol şi apă, faţă de extinderea urbană este o măsură adoptată la a şasea ediţie a Summit-ului Miniştrilor din 2014.

În final, va fi semnată Declaraţia finală care concluzionează că: urbanizarea are nevoie de un sector agricol durabil – agricultura şi zonele durabile sunt furnizori vitali de alimente, factori cheie pentru securitatea alimentară a populaţiei urbane; încurajarea parteneriatelor dintre zonele urbane şi rurale pentru a planifica şi a administra urbanizarea în scopul utilizării întregului potenţial al sectorului agricol pentru a hrăni oraşele.

Un cernoziom de cea mai bună calitate, în Dolj

Începând cu 2014, comercializarea terenurilor agricole a cunoscut o transformare accentuată odată cu intrarea în vigoare la 31.05.2014 a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Până la finele anului trecut, la Direcţia pentru Agricultură Dolj au fost înregistrate aproximativ 6.400 de dosare privind oferte de vânzare. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Obleagă Meca Ovidiu, cel mai mic preţ a fost de 3.000 lei/ha în zone unde comasarea agricolă nu a predominat. În schimb, alta este situaţia în arealul de câmpie din sudul Doljului. Aici preţul a urcat la 3.750 euro/ha. Preţul mediu cu care un hectar de teren arabil în extravilan se vinde în prezent este de 9.000 lei.

În mare parte, prin acest demers legislativ statul a dorit să aducă în legalitate actele de vânzare-cumpărare încheiate anterior ce se bazau doar pe o simplă chitanţă de mână.