Proiect de anvergură, pentru prevenirea unor boli, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

0
288

„Să prevenim regretele!” este provocarea pe care Universitatea de Medicină și Farmacie   (UMF) din Craiova și Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Dolj a lansat-o , pe 14 decembrie 2023, în “Aula Magna ” a instituţiei de învăţământ superior, una de anvergură,  ca parte din programul instituțional mai amplu de conștientizare a importanței prevenției în conformitate cu programele naționale de vaccinare și serviciile medicale și farmaceutice. Au fost prezente foarte multe personalităţi din domeniul sanitar, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, intrând , în direct, pe online, cu cei prezenţi în sală, undeva la aproximativ 400 de persoane.

Și-au anunțat participarea şi s-au ţinut de cuvânt mai multe personalităţi, unele dintre ele făcând-o prin online. Este vorba , vorbind despre listă, de  prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății,  asist. univ. dr. Teodor Blidaru (Hubul de Inovație în Sănătate), consilier onorific al ministrului Sănătății, ș.l. dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, farm. Roxana Dondera, Dr. Roxana Udrescu, Maria Stoia-Vasilescu (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România), Mihaela Ștefan (Director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dolj), Dr. Narciza Dinică (Șef Compartiment Promovarea Sănătății – DSP Dolj). Secțiunea dedicată problemelor de management în politicile de sănătate a fost dublată de intervenția specialiștilor din domeniile extrem de afectate de carența informațională în ceea ce privește necesitatea prevenției: oncologia, epidemiologia, obstetrica și ginecologia, pneumologia, cardiologia, bolile metabolice. Au paticipat, așadar: prof. univ. dr. Michael Schenker (Președinte Comisia de Oncologie Medicală a Ministerului Sănătății), prof. univ. dr. Sorin Dinescu (medic primar epidemiolog), prof. univ. dr. Ștefania Tudorache (medic primar ginecolog), prof. univ. dr. Costin Streba (medic primar pneumolog), prof. univ. dr. Constantin Militaru (medic primar cardiolog), conf. univ. dr. Mihaela Vladu (medic primar diabet și boli de nutriție), ș.l. dr. Radu Diaconu (medic primar pediatru). Evenimentul va contribui, în primul rând, la corecta informare a comunității asupra riscurilor și soluțiilor pentru protejarea stării de sănătate, dar va lansa și idei pentru îmbunătățirea politicilor sociale referitoare la sănătatea populației.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii:  “UMF din Craiova, parte importantă al unui proiect de prevenţie”

Evenimentul a fost deschis de prof.univ.dr. Dan Ionuţ Gheonea, rector al Universităţii din Craiova, reales, în această funcţie, pe 29 noiembrie, care a precizat: “Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a organizat acest eveniment, deoarece prevenţia este principala coordonată a prevenirii unor boli. Ideea a venit de la un fost student de-ai noştri. A fost o implicare totalî, atât din partea studenţilor, cât şi a cadrelor universitare. Mulţumim şi domnului ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, cel care este prezent, prin online, la acest eveniment “. Printr-o intervenţie, prin sistemul digital ultraperformant, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat : “UMF Craiova este parte important dintr-un proiect de prevenţie. Vaccinarea populaţiei a făcut obiectul unor dezbateri importante. Este nevoie de informarea populaţiei despre acceste vaccinări, indiferent de boli. Programele trebuie să fie puse în practică de profesionişti. La nivelul ministerului Sănătăţii, s-au făcut, se fac şi se vor face eforturi în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva unor boli, inclusiv până la eradicarea acestora, aici referindu-mă la rujeolă”.