Proiectul planului de şcolarizare pentru 2023/2024 trebuie trimis, de către unităţile de învăţământ, până pe 22 decembrie

0
316

Până pe 22 decembrie, ora 10:00, unităţile de învăţământ preuniversitar din Dolj trebuie să depună, în aplicaţia informatică SIIR a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, proiectul planului şcolar pentru anul de învăţământ următor. Cea mai mare problemă a şcolilor va fi cea de reducere a învăţământului simultan. Este vorba despre copii, din ani de studiu diferiţi, care învaţă în aceeaşi clasă, cu un singur profesor. 

Prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr.6217/09.11.2022, a fost aprobată Metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2023/2024. Proiectul şi fundamentarea acestuia vor fi dezbătute în Colegiul Profesoral şi aprobate în şedinţa Consiliului de Administraţie din fiecare şcoală. “În conformitate cu prevederile art.13 alin.4 din OME 6217/09.11.2022 veţi dispune toate măsurile necesare pentru ca datele referitoare la proiectul planului de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2023/2024 să fie încărcate în aplicaţia informatică SIIR a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, până pe 22 decembrie ora 10:00”, se precizează într-un comunicat al ISJ Dolj, semnat de prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al ISJ Dolj. După verificarea, de către inspectorat, a planului, acesta va fi încărcat tot pe SIIR, până pe 12 ianuarie 2023.

Reducerea numărului de clase simultane, obiectiv al ISJ Dolj

Pentru învăţământul doljean, provocarea cea mai mare este reducerea învăţământului simultan, în judeţ fiind multe şcoli care practică acest sistem, de cele mai multe ori din cauza numărului redus de elevi. Rezolvarea nu este una simplă, , care implică modificarea cifrei de şcolarizare, unii dintre factorii dificili fiind numărul scăzut de microbuze şcolare şi refuzul unor dintre părinţi de a-şi trimite copiii în altă şcoală.  Legea educaţiei prevede scăderea acestui fenomen. “Unul dintre punctele importante ale planului de şcolarizare pentru anul de învăţământ viitor este reducerea numărului de clase de învăţământ în regim simultan. Trebuie găsite soluţii în acest sens”, a precizat Daniel Alexandru Ion – FOTO

În prezent, în Dolj, învăţământul simultan la ciclul primar se desfăşoară în 35 de localităţi

În județul Dolj, în prezent, sunt 35 de localităţi în care se desfăşoară învăţământul simultan la ciclul primar, începând de la clasa pregătitoare:   Almăj, Băileşti, Brabova, Breasta, Bucovăţ, Bulzeşti, Calopăr, Coţofenii din Faţă, Dobroteşti, Drănic , Fărcaş, Filiaşi, Fratoştiţa, Gherceşti, Gogoşu, Goieşti, Greceşti, Leu, Lipovu, Măceşu de Jos, Mischii, Murgaşi, Perişor, Pieleşti, Pleniţa, Poaiana Mare, Robăneştii de Jos, Sadova, Sălcuţa, Secu, Tălpaş, Terpeziţa, Vârtop, Vela, Verbiţa. Învăţământ în regim simultan există chiar şi la gimnaziu, astfel că fenomenul este mult mai extins.