5 milioane de euro, recuperaţi la bugetul Consiliului Judeţean Dolj

0
460

O sumă de 5 milioane de euro urmează să intre la bugetul judeţului, după ce un proiect mai mare, cu o valoare de 14 milioane de euro, implementat de Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a fost acceptat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, administraţia judeţeană obţine în mod direct, în cadrul acestui demers, 5 milioane de euro pentru o serie de achiziţii, dar şi investiţii în domeniul sănătăţii. Achiziţiile respective, mai spune conducerea instituţiei, au fost iniţiate cu fonduri din bugetul propriu, iar acum sunt preluate pentru implementare în cadrul axei POR, destinate dezvoltării infrastructurii sanitare şi sociale. „Semnarea contractului de finanţare reprezintă o veste extraordinară, care completează tabloul unui an reuşit. Vorbim despre un proiect amplu, pe care l-am elaborat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi care vizează nu doar instituţia noastră, ci şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, alături de unităţi sanitare din alte localităţi din Dolj, precum şi din Slatina şi Drobeta Turnu Severin. A rezultat un demers cu o valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă suma ce revine Consiliului Judeţean. Prin intermediul acestuia, investiţii aflate în curs de realizare şi achiziţii efectuate în sectorul serviciilor medicale de urgenţă, cu bani din bugetul propriu, dar care respectă pe deplin toate exigenţele impuse în derularea proiectelor europene sunt acum preluate pentru finanţare din fonduri ale UE, cu avantajul rambursării cheltuielilor deja efectuate”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Banii cheltuiţi la Spitalul Judeţean, recuperaţi la buget

Cu cele 5 milioane de euro se vor acoperi plăţile de la buget care s-au făcut deja cu procurarea celor  şapte loturi de aparatură medicală de înaltă performanţă necsare pentru instalarea grupului electrogen ce deserveşte Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară. O altă sumă provine din decontul pentru lucrările de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). „În plus, cheltuielile pe care le presupune finalizarea acestui proiect complex şi extrem de necesar, care vizează cea mai aglomerată structură a spitalului judeţean, vor fi acoperite, din acest moment, din fonduri europene, nu din bugetul instituţiei. Şi tot cu finanţare nerambursabilă va fi realizat şi depozitul de gaze medicale care va fi construit special pentru UPU”, a precizat preşedintele CJ Dolj. La rândul său, Spitalul Judeţean Craiova figurează şi separat, ca beneficiar în acest proiect, cu o altă serie de achiziţii, în valoare de peste 6 milioane de euro. Cum o parte din aceste echipamente au fost cumpărate cu fonduri acordate spitalului de către CJ Dolj, urmează să fie returnată la bugetul judeţului aproximativ 1,5 milioane de euro. „În acest mod, bugetul instituţiei noastre va fi, pe de o parte, alimentat prin rambursările amintite şi, pe de altă parte, degrevat de o serie de angajamente financiare semnificative, ceea ce ne va permite să abordăm cu resurse sporite un nou an foarte încărcat din punct de vedere investiţional. Să nu uităm că, înainte de semnarea acestui nou contract în cadrul POR, instituţia noastră avea deja în implementare, cu fonduri nerambursabile obţinute doar în acest mandat, un număr de 13 proiecte, a căror valoare totală depăşea 125 de milioane de euro”, a punctat Ion Prioteasa avantajul acestor rambursări care vin pe acest proiect.

55 milioane de euro, programate să fie atrase în 2019

Alte 55 de milioane de euro sunt aşteptate să fie investite, de asemenea, în infrastructura Doljului. Conducerea CJ Dolj spune că suma aceasta reprezintă fondurile UE pe care autorităţile le atrag în 2019, prin intermediul proiectelor – unele deja depuse pe programe europene şi care sunt în stadiul de precontractare sau au fost selectate, fiind acum în aşteptarea finanţării. Cea mai importantă dintre aceste investiţii este reprezentată, mai spun autorităţile judeţene, de modernizarea DJ 561A, care porneşte din Giurgiţa şi ajunge până la limita judeţului Mehedinţi.

Proiectul „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt la servicii medicale de urgenţă“, depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de 64.022.180 de lei (echivalentul a 13,8 milioane de euro), reprezintă rezultatul unui parteneriat încheiat între Ministerul Sănătăţii, consiliile judeţene din Dolj şi Olt, primăriile din Slatina şi Segarcea, spitalele judeţene din Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Slatina, spitalele municipale din Băileşti şi Calafat şi spitalele orăşeneşti din Filiaşi şi Segarcea.