Conform Studiului Manpower: Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, flexibilitatea este critică

0
375

Potrivit studiului Manpower privind Perspectivele angajării de forţă de muncă lansat recent, angajatorii români se aşteaptă la o creştere modestă pentru primul trimestru al anului viitor, deşi criza euro încă mai are capacitatea de a influenţa piaţa muncii din România. Dintre cei 635 de angajatori intervievaţi, 17 la sută se aşteaptă să crească angajările, iar marea lor majoritate să îşi menţină nivelurile de personal pentru primul trimestru. După ajustarea datelor, pentru a reflecta variaţia sezonieră, Previziunea Netă de Angajare se ridică la un modest + 7%. Intenţiile de angajare scad cu 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior şi cu 5 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

“În ciuda crizei economice din Europa angajatorii români anticipează în continuare oportunitaţi de angajare pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative creşteri ale activităţii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 şi până în prezent, se întrevăd în sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul. Adâncirea crizei datoriilor din Europa impactează în continuare zona de business din România, iar acest lucru s-ar putea transforma într-o încetinire prelungită a dezvoltării economice,” a declarat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup România.

Situaţia complexă de pe piaţa muncii

Acesta a mai spus că studiul respectiv reflectă intenţiile de angajare, dar nu şi abilităţile de a acoperi locurile de muncă vacante. „Cea mai recentă analiză intitulată Deficitul de talente, a relevat faptul ca 45% dintre angajatorii români au dificultăţi în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare poziţie deschisă din companie. Situaţia complexă de pe piaţa muncii este cauzată de o rată relativ scăzută a şomajului combinată cu o cerere mare de personal calificat. Acesta este unul din motivele pentru care angajatorii au nevoie să facă o analiză asupra forţei lor de muncă dintr-o perspectivă pe termen mai lung şi să pună accentul pe identificarea de noi surse de personal talentat în mod continuu,” a adaugat Vlalentin Petrof. În mod cert, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, flexibilitatea este critică. “Avand în vedere că în economie au loc schimbări semnificative, solicitanţii de locuri de muncă trebuie să se concentreze pe zonele şi domeniile care sunt în creştere şi să fie dispuşi să se adapteze. Asta poate însemna relocare, recalificare sau actualizarea abilitaţilor profesionale. Cheia este de a merge acolo unde există oportunităţi de muncă şi de a dezvolta abilitaţile necesare,” a concluzionat director general al ManpowerGroup România.

Se anticipează o descreştere a volumui de personal pentru sectorul Energiei

În 9 din 10 sectoare de activitate studiate, angajatorii se aşteaptă ca volumul de personal să crească în perioada ianuarie-martie. Se anticipează creşteri semnificative privind efectivele de angajaţi în sectorul Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la o valoare de +36%, iar angajatorii din sectorul Industriei prelucrătoare anticipează şi ei un ritm de angajare sănătos, cu Perspective de +21%. Se aşteaptă o creştere constantă a numărului de locuri de muncă în domeniul Finanţelor, asigurărilor, serviciilor imobiliare şi serviciilor de afaceri, dar şi în domeniul Transporturilor, depozitării şi comunicaţiilor, cu Perspective de +14% şi, respectiv, +11%. În domeniul Construcţiilor, angajatorii manifestă un optimism rezervat, cu Perspective de +10%. În acelaşi timp, se anticipează o descreştere a volumui de personal pentru sectorul Energiei electrice, gazelor şi apei, Previziunea situându-se la o valoarea de -4%.

Un optimism rezervat

In sapte dintre cele opt regiuni analizate, angajatorii se asteapta ca volumul personalului sa creasca in intervalul ianuarie-martie. Cele mai semnificative Perspective de angajare se înregistrează în Sud, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +29%. Angajatorii din Nord-Est anticipează un ritm de angajare accentuat, cu o Previziune de +20%, iar in zonele Bucureşti şi Ilfov se aşteaptă creşteri importante în volumul angajărilor, cu o Previziune de +11%. În alte regiuni, angajatorii afişează un optimism rezervat cu privire la planurile de angajare, în Vest şi Sud-Vest, cu Previziuni de +8% şi, respectiv, +7%.

Pe piaţa muncii din Germania se observă semne de rezistenţă

Reticenţa faţă de iniţiativele de angajare este evidentă în toată regiunea formată din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), unde angajatorii în 13 din 24 de ţări raportează o Previziune Netă de Angajare negativă pentru primul trimestru, comparativ cu cele opt ţări studiate în sondajul din trimestrul 4 al anului 2012. Cu toate acestea, există şi câteva semne de optimism; pe piaţa muncii din Germania se observă semne de rezistenţă, iar cu privire la planurile de angajare se manifestă un optimism rezervat, similar cu cel manifestat şi în trimestrul anterior. Şi în urma recentei ieşiri din recesiune a Marii Britanii, angajatorii din această ţară raportează cele mai puternice Previziuni Nete de Angajare din ultimii patru ani. Se aşteaptă ca oportunităţile cele mai mari pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în această regiune să fie disponibile în Turcia, Israel şi România, şi cele mai slabe în Grecia, Italia şi Spania. ” Odata cu revenirea recesiunii în zona euro, angajatorilor le va fi foarte dificil să îşi păstreze echilibrul financiar în viitorul apropiat. Companiile trebuie să găsească o modalitate de a-şi recalibra forţa de muncă astfel încât să se adapteze unei cereri incerte pentru produsele şi serviciile lor şi acest lucru nu este o sarcină uşoară”, a declarat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al ManpowerGroup.

Incertitudine pe piaţa globală

Incertitudinea manifestată pe piaţa globală atrage din partea angajatorilor un anumit nivel de ezitare cu privire la investiţii, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în talent. Angajatorii de pe majoritatea pieţelor muncii care au făcut obiectul studiului Manpower indică faptul că aceştia sunt mai puţin încrezători cu privire la angajarea de personal suplimentar: conform acestor rapoarte, în 29 din 42 de ţări şi teritorii analizate, respondenţii raportează prognoze mai slabe faţă de perioada similară a anului precedent, iar planurile de angajare scad în 21 de ţări şi teritorii, comparativ cu situaţia din urmă cu trei luni. La nivel global, cele mai ample planuri de angajare sunt anunţate de către angajatorii din Taiwan, India, Brazilia, Mexic, Columbia şi Panama. Pe de altă parte, oportunităţile disponibile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se aşteaptă să fie cele mai slabe în Grecia, Italia, Spania, Slovacia, Slovenia şi Olanda. Angajatorii olandezi raportează, de altfel, cele mai slabe planuri de angajare pe care le-au înregistrat de la data la care au început acest sondaj, în urmă cu aproape 10 ani.


Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 12 martie 2013 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru Trimestrul 2 al anului 2013.


Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul se realizează de peste 50 de ani şi este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazează pe intervievarea unui număr de peste 65.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 42 de ţări şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru.


ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea muncii contemporane. În Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, având deschise până în prezent 14 agenţii în: Bucureşti, Timişoara,  Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Sibiu.