La Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu”, sportul nu este posibil fără învăţătură

0
972

Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” şi-a sărbătorit, ieri, 79 de ani de existenţă. O istorie bogată, care a fost prezentată, la manifestare, şi de prezenţa unor foşti absolvenţi ai unităţii şcolare, cu performanţe deosebite în diverse activităţi, motto-ul fiind „Nu se poate sport fără carte!”.

Pe 1 noiembrie, s-a născut ilustrul om politic şi de cultură Lascăr Catargiu, cel care a dat şi numele Şcolii gimnaziale actuale, în cartierul Craiovei, cu aceeaşi denumire. La 2 noiembrie 2017, ţinând cont de această dată, la unitatea de învăţământ preuniversitar au avut loc mai multe acţiuni de punere în valoare a memoriei ilustrului om politic şi de cultură. Ieri, apogeul a fost la aniversarea  a 79 de ani de la înfiinţarea actualei Şcoli Gimnaziale „Lascăr Catargiu”, fosta Şcoala Generală nr.19.  „S’a inaugurat acest local de şcoală ridicat pe terenul comunei suburbane Lascăr Catargiu din iniţiativa, prin îngrijirea şi cu contribuţia generoasă a Doamnei Ana Sterie M. Nicolau din Craiova, şi s’a dăruit autorităţilor şcolare pentru a fi întrebuinţat la luminarea şi educaţia creştinească şi românească a copiilor acestei comune” sunt cuvintele scrise în actul de inaugurare, din 13 noiembrie 1938, când Prim – ministru al Românie era Miron Cristea, Patriarhul României, iar ministrul al Educaţiei Naţionale era Armand Călinescu. Pagini de istorie …

O istorie

Povestea a mers mai departe. Actualul imobil este pe strada „Bărăgan” din Craiova, dar, la început, a fost pe „Telejean”, unde, în prezent se află o grădiniţă de copii. Istoria şi-a urmat cursul, iar unitatea s-a dezvoltat şi acum se vorbeşte cu mândrie despre şcoală. „Sunt mândră că fac parte din această instituţie, unde corpul profesoral şi elevii sunt de foarte mare calitate. Este, în spate, o adevărată istorie, pe care vrem să o ducem mai departe. De-a lungul anilor, am fost vizitaţi de mai multe personalităţi, inclusiv Nicolae Ceauşescu trecându-ne pragul, în 1975, sau Prof. Ion Dumitrescu, preşedinte al Uniunii Compozitorilor din România. Am avut şi avem foarte mulţi absolvenţi ai noştri, care ne fac cinste. Pe trei dintre ei prezentându-i astăzi, într-o simbioză între trecut , prezent şi viitor. Sunt campioni la sport, dar şi la învvăţătură, deoarece motto-ul nostru este „Nu se poate sport fără carte!”. Însă , ei sunt cei care vă pot spune mai multe”, a precizat prof.  Eugenia Pascu, director al Şcolii „Lascăr Catargiu”.

Trecut, prezent şi viitor …

Primul dintre cei care a vorbit a fost atletul Marius Ionescu, cel care, în 2012, a adus, la Jocurile Olimpice, o prezenţă românească în proba de maraton masculin, după alt mare atlet,  Constantin Grecescu,  în 1964. „Piciul” , aşa cum este cunoscut, a trăit, până în clasa a VI-a, aici, dar viaţa sa este strâns legată de aceste locuri, cu atât mai mult cu cât mama sa (tanti Viorica, aşa cum o alintă cei mici) lucrează şi în prezent aici. „Nu pot spune decât că sunt mândru că am fost elev la „Lascăr Catargiu”. Sfaturi nu pot da, însă vă încurajez pe voi, copii, să faceţi sport şi să învăţaţi, deoarece una fără alta nu se poate. Am avut, în anii în care am învăţat în aceste locuri, profesori extraordinari şi asemenea oameni aveţi şi voi. Nu trebuie decât să vă urmaţi visul şi să învăţaţi ” – a subliniat Marius. O prezenţă aparte este Teodor Matican , un tânăr cu dizabilităţi, dare pe care le-a depăşit şi a mers mai departe. Este, în disciplinele sportive, şi nunumai, o certitudine. Cuprins de emoţie, i-a lăsat locul la discurs tatălui său,  Sorin: „Prea multe nu pot spune, însă Teo a primit o educaţie adevărată aici. Am avut norocul unor dascăli deosebiţi, care ne-au ajutat foarte mult. Teo avea probleme de coordonare, dar cu foarte muncă şi dragoste a ajuns la rezultate deosebite, atât la schi, cât şi la ciclism. Vreau să vă spun, vouă, copiilor, că sportul este o oportunitate, dar nu poate fi pusă în valoare fără învăţătură”. Dar viitorul apare din partea Carolinei Solomonescu, elevă în vârstă de 13 ani „împliniţi”, aşa cum ne-a explicat, cu inocenţa vârstei dar şi cu un spirit al unei viitoare mari campioane, cu rezultate la juniori: „Sunt campioană europeană la Wushu, o specialitate a artelor marţiale, şi sper că voi aduce medalii pentru România şi la seniori. Mă antrenez aici, la „Lascăr Catargiu”, şi îmi doresc să duc mai departe spiritul, dacă îi pot spune aşa, acestei şcoli”.