După seria „10 concerte Beethoven”, inaugurată în octombrie 2013, Filarmonica „Oltenia” începe derularea ciclului de concerte „Să-l redescoperim pe Haydn”. Primul eveniment dedicat muzicii „părintelui simfoniei” are loc astă-seară, de la ora 19.00, în prezentarea Orchestrei Simfonice craiovene, condusă de dirijorul Cristian Oroșanu. Solist este violoncelistul ieșean Filip Papa, care va interpreta Concertul în Do major pentru violoncel şi orchestră. În program se regăsesc şi două din cele mai apreciate simfonii ale compozitorului austriac, Simfonia nr. 85 în Si bemol major, „Regina”, şi Simfonia nr. 98 în Si bemol major. Biletele pentru concert se găsesc la Agenția Filarmonicii, la prețul de 15 lei (pentru elevi, studenți, pensionari – 10 lei).
Din pleiada compozitorilor simfonişti ai secolului al XVIII-lea, pe primul loc se situează strălucitul predecesor al lui Mozart şi Beethoven, Joseph Haydn („părintele simfoniei”). În cele 104 simfonii ale sale (numărul lor pare a fi în realitate mai mare), autorul a pus bazele acumulărilor de mai târziu ale acestui gen. Simfonia nr. 85 în Si bemol major, „La Reine” („Regina”), a patra din „simfoniile pariziene”, este intitulată astfel pentru că a fost îndrăgită de regina Franţei, Maria Antoaneta, având o muzică de o limpezime sonoră plină de farmec şi o construcţie arhitecturală fără cusur. Simfonia nr. 98 în Si bemol major face parte din simfoniile „londoneze”, o culme artistică a compozitorului, subliniată atât muzical, cât şi psihologic. Experienţa de o viaţă şi impresiile culese în cele două călătorii în capitala Angliei (1791-1792 şi 1794-1795) au condus la realizarea unor lucrări echilibrate, strălucitoare.
Cele două creații muzicale pot fi ascultate astă-seară în interpretarea orchestrei craiovene conduse de Cristian Oroşanu. Anterior carierei dirijorale, ca absolvent al Facultăţii de Interpretare – specialitatea corn la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, muzicianul a fost membru al Orchestrei Naţionale Radio, pentru o perioadă de cinci ani. Ulterior, o bursă la Internationale Bachakademie Stuttgart i-a oferit prilejul de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling. De asemenea, o mare influenţă în formarea sa profesională deţine maestrul Constantin Bugeanu. Doctor în muzică (în 2007 a susţinut teza de doctorat cu titlul „Tempo-ul şi sensul dramatic în operele lui Mozart”), Cristian Oroşanu este, în prezent, dirijor permanent al Filarmonicii Braşov. Talentul, pasiunea, rezultatele carierei de excepţie a artistului au fost recunoscute prin acordarea Premiului „Mihail Jora” al Uniunii Criticilor Muzicali (2005).
Solistul serii, violoncelistul Filip Papa, s-a născut la Timişoara, în anul 1969, și a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi (clasa prof. Dan Prelipcean). Din anul 1988 este membru fondator al Cvartetului „Ad libitum” al Filarmonicii ieşene, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale, între care – cel mai important – la Evian (Franţa, 1997). A colaborat cu solişti concertişti şi ansambluri prestigioase, printre care Cvartetul „Voces” şi violoncelistul Wolfgang Laufer (membru al Cvartetului american „Fine Arts”). A susţinut, totodată, numeroase concerte în calitate de solist, atât în ţară, cât şi în străinătate (Elveţia, Germania). Din anul 1991 este solist instrumentist în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova”, precum şi cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.