Elevii Liceului de Artă îşi apără şcoala: „Vrem lumină naturală!”

0
1078

Peste 200 de elevi au protestat, ieri, în curtea Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. Susţinuţi de profesori, copiii au cerut autorităţilor locale să împiedice ridicarea unui imobil în imediata vecinătate a unităţii de învăţământ, pentru a putea avea, în continuare, lumină naturală în atelierele de pictură. În acest moment, lucrările pe terenul din spatele liceului sunt demarate, dar au fost sistate în urma unui litigiu. 

În jurul orei 12.00, imediat după ce au terminat orele, elevii de la ciclul primar şi gimnazial au ieşit în curtea şcolii cu pancarte. ”Legea să apere şcoala”, ”Lăsaţi-ne să învăţăm”, Vrem lumină naturală”, ”Vrem lumină şi vrem soare/Nu vrem umbră, ci culoare”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care le-au afişat aceştia sperând să primească sprijinul autorităţilor. ”Noi avem nevoie de lumină, nu putem să ne facem proiectele la lumină artificială. O construcţie nu este importantă pentru noi, ne acaparează totul şi nu putem să ne desfăşurăm aşa cum trebuie. Acolo sunt atelierele noastre, acolo ne desfăşurăm mereu orele. Ne petrecem cel mai mult timp acolo”, a spus Maria Mihaela Caimac, eleva în clasa a X-a. Pentru a arăta că nu îşi vor mai putea desfăşura cursurile de arte plastice în condiţii normale, în lipsa luminii naturale, elevii au adus şevalete chiar în curtea şcolii şi au început să lucreze. O altă elevă a venit cu vioara şi a început să interpreteze câteva acorduri, fiind aplaudată de către colegi. La final, elevii au pornit într-un marş al tăcerii, prin micuţa curte a liceului, delimitată de pânzele de protecţie ale viitoarei construcţii.

Sindicatele recomandă negocierea cu proprietarul

Elevii i-au avut alături pe profesori, părinţi şi liderii de sindicat din învăţământ care i-au susţinut îndeaproape în această acţiune. ”Facem acest protest pentru a atrage atenţia atât organelor locale, cât şi Parlamentului României, că trebuie să elaboreze de urgenţă o lege prin care să interzică retrocedări de terenuri în curţile şcolilor sau clădiri ale şcolilor. De asemenea, rugăm Primăria Craiova să demareze de urgenţă negocierile cu actualul proprietar pentru a cumpăra terenul şi a fi dat în folosinţă şcolii. Nu se poate ca, lângă şcoală, să fie construită o clădire cu cel puţin două etaje, unde nu ştim ce se va face, o clădire care va obtura în totalitate lumina naturală. Aceşti copii nu vor mai putea să funcţioneze în clasele lor deoarece lumina naturală nu va mai exista”, a declarat Constantin Rada, liderul FSLI Dolj, subliniind şi faptul că, prin această retrocedare de teren, se face încă o nedreptate şcolii româneşti.

Profesorii sunt alături de elevi

Daniela Balaci, profesoară de pian în această şcoală, a declarat că situaţia acestui teren trenează de ceva timp şi că ar fi o mare nedreptate dacă şcoala ar pierde de pe urma acestei tranzacţii imobiliare. Protestul sincer al copiilor ar fi, în opinia acesteia, ultima şansă de sensibilizare a opiniei publice în acest caz. „Până în prezent s-au făcut o serie de demersuri, însă se pare că fără folos. După ce au avut loc nişte acţiuni în instanţă, domnul care are teren aici a continuat să facă lucrări. Şi ne-am gândit că singurul lucru care ne mai poate ajuta este protestul copiilor. Noi, ca dascăli, trebuie să le dăm un exemplu şi copii, de foarte mult timp, ne-au întrebat ce facem, lăsăm să se facă construcţia aici şi atunci am hotărât ca împreună cu ei să declanşăm acest protest. Acum sunt vreo 200 de copii în curtea şcolii, urmând să vină şi cei de la liceu care nu au ore în prezent”, a spus Daniela Balaci, care este şi lider de sindicat în cadrul liceului.

Primarul promite că va rezolva situaţia

La scurt timp de la protest, primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că a luat cunoştinţă de această problemă, făcând şi o vizită la liceu în cursul zilei de ieri, şi că va face tot ce îi va sta în putinţă pentru a stopa ridicarea construcţiei chiar lângă ferestrele şcolii. ”Ştiu care e situaţia de la Liceul de Artă. Dacă i-am lăsa să construiască în zona respectivă, ar însemna ca o parte întreagă din clădire ar rămâne fără lumină de la soare şi asta ar face imposibilă desfăşurarea procesului de învăţământ. Am înţeles că doreşte să facă un magazin, nu o grădiniţă, un fel de chioşc, ceea ce e inadmisibil. Nu ştiu cum s-a retrocedat acest teren, nu trebuia să se ajungă la retrocedarea terenurilor care sunt ale unităţilor de învăţământ. Oricum, craiovenii vor vedea că acea persoană care a construit, în Craiova, o capelă pe un bulevard, cu autorizaţie, nu va mai obţine autorizaţie de la noul primar, Olguţa Vasilescu. Şi-a pus mortul în bulevardul municipiului şi acum vrea să-şi pună chioşcul în curtea unui liceu. Nu putem să acceptăm aşa ceva”.

Autorităţile pregătesc respingerea prelungirii autorizaţiei

Potrivit primarului, există şi o cale juridică pentru rezolvarea acestei situaţii. „Suntem în proces cu acest domn şi, dacă nu se va construi nimic până în luna februarie – şi asta încercăm să stopăm – din luna februarie ar trebui să se ajungă, din nou, cu autorizaţia la Primărie. Vă daţi seama că eu nu pot niciodată să semnez aşa ceva ca, în curtea unui unităţi de învăţământ, să apară un chioşc”, a mai spus Olguţa Vasilescu. Primarul a declarat şi faptul că municipalitatea craioveană a făcut plângere penală pe numele proprietarului terenului întrucât acesta nu s-a conformat, după ce Poliţia Locală a cerut să oprească lucrările. ”Persoana respectivă are şi un proces care este pe rol cu Primăria Craiova şi i s-a făcut şi o plângere penală pentru că atunci când Poliţia Locală i-a cerut să stopeze lucrările nu a făcut acest lucru”.

Atelierele de pictură ar fi compromise

Directorul şcolii, Lucia Vlădoiu spune că, odată construită, clădirea P+2 ar obtura în totalitate ferestrele atelierelor de pictură în care studiază peste 120 de elevi. ”Şcoala aceasta a fost construită la 1913 după nişte calcule foarte riguroase. Au venit specialiştii şi au stabilit unghiurile la milimetru astfel încât elevii să beneficieze de o lumină naturală care cade direct pe şevaletele lor. Pe lângă faptul că nu am avea unde să îi mutăm, fiind foarte mulţi elevi, nici nu am avea o clasă care să îndeplinească toate aceste condiţii”. Într-adevăr, privind prin ferestrele atelierelor de pictură, se poate observba că viitoarea construcţie va avea zidurile aproape lipite de ferestrele şcolii.

Proprietarul e blindat cu acte

Problema e cu atât mai complicată cu cât şi proprietarul are acte în regulă pentru suprafaţa din spatele liceului. Acesta a cumpărat terenul ce fusese retrocedat, în 2008, familiei Nicu Braun şi a solicitat autorizaţie de construcţie de la Primăria Craiova. În februarie 2012, a şi obţinut-o, Primăria Craiova eliberându-i autorizaţia cu nr. 122, în care proprietarul se angajează să construiască un imobil P+2E, cu destinaţia de spaţiu comercial. În luna octombrie, proprietarul a făcut uz de această autorizaţie şi a organizat un şantier, pentru care, Primăria Craiova, l-a acuzat că a desfiinţat o staţie de autobuz. Conflictul dintre autorităţi şi proprietar s-a mutat în instanţă, următoarea înfăţişare în procesul de pe rolul Tribunalului Dolj urmând să aibă loc la sfârşitul acestei luni. Pe timpul desfăşurării acestui litigiu, lucrările nu pot continua.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU