Preşedinţii celor trei partide politice PSD, PNL şi PC au participat, vineri, la Târgu-Jiu, la o întâlnire cu liderii locali ai organizaţiilor locale şi membrii acestora în cadrul căreia au consemnat parafarea protocolului de colaborare USL total în întreg judeţul, care prevede că la alegerile de anul viitor vor exista candidaţi comuni şi liste de consilieri locali comune ale PSD şi PNL-PC, în toate cele 70 de localităţi gorjene. În judeţul Dolj nu se preconizează o asemenea înţelegere, PSD şi PNL lăsând la aprecierea organizaţiilor locale dacă vor merge separat, sau vor avea candidat unic USL.
Judeţul Gorj este primul din ţară unde a fost semnat protocolul USL total, cei doi copreşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu, salutând acest gest. Aţi reuşit să încheiaţi primii o înţelegere completă într-un judeţ şi acest lucru se va reflecta în faptul că îi vom spulbera pe adversari la alegeri, locale, parlamentare. (…) Am pornit din prima zi a acestei alianţe nu cu gândul de a ne tocmi, nu cu gândul de a ne păcăli, nu cu gândul de lua mai mult fiecare de la celălalt, ci cu înţelesul şi responsabilitatea că oricum vom împărţi nişte funcţii. Pentru prima dată la nivelul acestei coaliţii, se observă şi observă şi adversarii această unitate’, a spus Crin Antonescu, vine la Târgu-Jiu. Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cel al PC, Daniel Constantin s-au declarat mulţumiţi de semnarea protocoalelor de colaborare şi au făcut apel la unitate către membrii politici precizând că USL trebuie să fie unită în lupta cu adversarii politici.
„Este important ca organizaţiile locale, PSD şi PNL, să se bucure de autonomie”
Întrebat dacă la nivelul USL Dolj va avea loc o înţelegere conform căreia Uniunea să aibă candidaţi unici la primărie în toate localităţile, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că nu există o astfel de intenţie. „Scopul nostru în alegerile locale din 2012 este acela de a câştiga cât mai multe primării în judeţul Dolj. Protocolul USL prevede candidaturi comune pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ, şi liste de candidaţi comuni pentru consiliile judeţene, consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ. La nivelul circumscripţiilor electorale comunale, orăşeneşti sau municipale se stabilesc prin acordul părţilor candidaturi comune, şi am decis de comun acord cu liberalii să respectăm Protocolul. Deci nu avem intenţia de semnare a unui Protocol USL total ca la Gorj, asta şi pentru că în Dolj distingem mai multe situaţii. În localităţi unde cei de la ACD se vor înţelege cu cei de la PSD nu avem nimic împotrivă să existe un candidat unic USL. Dar acolo unde nu ajung la un acord comun mergem cu candidaţi separaţi. Este important ca organizaţiile locale, PSD şi PNL, să se bucure de autonomie, aşa cum este importantă şi reprezentativitatea fiecărui partid din Uniune în consiliile locale. Suntem convinşi că în felul acesta scorul politic al USL în judeţul Dolj va fi maximizat”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj.