Coadă la analize gratuite în centrul Craiovei

0
369

Câteva sute de craioveni au ignorat frigul pătrunzător de afară şi au aşteptat ieri-dimineaţă la coadă în Piaţa Prefecturii pentru a beneficia de analizele gratuite efectuate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. La cortul special amenajat, medicii le-au testat glicemia şi au dat sfaturi celor care ştiau deja că sunt bolnavi, dar şi persoanelor care au vrut să afle dacă suferă sau nu de această afecţiune.

Pentru mulţi dintre cei care au aşteptat la rând, şi mai bine de o oră, pentru a face analizele, campania gratuită s-a dovedit a fi o mână de ajutor nesperată. Mai ales pentru pensionarii care abia mai izbutesc să-şi achiziţioneze tratamentul, din cauza veniturilor mult prea mici. În aceste condiţii, unii dintre ei au venit şi cu două ore mai devreme pentru a fi siguri că vor reuşi să prindă un loc cât mai bun. Aşa se face că, la ora 10 coada se formase deja, peste 100 de persoane aşteptându-şi rândul în faţa cortului.

Aceştia au beneficiat pe lângă testul de glicemie şi de o altă analiză specifică, numită hemoglobina glicată care arată concentraţia zahărului în sânge în fiecare moment, şi înainte şi după masă, pe trei luni în urmă. Testul vine atât în sprijinul pacienţilor cu diabet pentru că stabileşte dacă sunt corect trataţi, cât şi pentru cei care nu se află în evidenţele medicale cu această afecţiune, întrucât aduce o precizie mult mai mare în diagnosticare. Numai pentru acest tip de analiză  un bolnav ar trebui să scoată din buzunar 40 de lei. „E foarte bine că s-au mai gândit şi la noi, care suntem bătrâni şi amărâţi. Ar trebui să se facă mai des pentru că la spital dacă mergem trebuie să plătim şi n-avem cu ce. Aşa mai aflăm şi noi dacă suntem sau nu bolnavi. Aştept de azi-dimineaţă de la opt, dar nu am încotro. Nu am bani. Cum să mă descurc mai întâi cu trei milioane, cât iau eu pensia. Ultima dată când am făcut o analiză de diabet a fost în primăvară, dar atunci n-am avut şi sper şi acum să fie la fel. Ne ţinem şi noi cum putem”, a spus Gheorghiţa Fulger, din Craiova.

„Oamenii au reacţionat foarte bine şi au venit în număr mare”

La rândul lor medicii s-au declarat foarte mulţumiţi de felul în care a fost receptat mesajul „Testează-ţi glicemia” de către populaţie. Numărul mare al celor care s-au prezentat în Piaţa Prefecturii i-a luat prin surprindere, însă aceştia au pregătit mai multe posturi de lucru pentru a reduce timpul de aşteptare. În plus, după efectuarea analizelor, specialiştii i-au îndrumat pe cei bolnavi, în funcţie de gravitatea afecţiunii, fie către spital, fie către medicul de familie.

„Se foloseşte aparatură ultramodernă. Analizele pe care le facem sunt foarte costisitoare. Din acest motiv nici nu ne-am mai permis să le utilizăm până acum. Oamenii au reacţionat foarte bine şi au venit în număr mare. Sperăm că lumea nu va sta mult la coadă, o să încercăm să ne descurcăm repede. Oamenii vin pentru că ştiu că e ceva mai sigur într-o acţiune supervizată de specialişti. Şi faptul că primesc rezultatul pe loc contează. Li se spune dacă există vreun pericol sau nu şi, dacă este cazul,  sunt îndrumaţi la cabinetele de specialitate. Este posibil să conteze şi lipsa banilor pentru că nu e puţin lucru să-ţi faci aceste analize gratuit şi să primeşti şi un sfat. Pe cei care îi depistăm îi îndrumăm imediat. În situaţii din acestea am avut chiar urgenţe pe care le-am trimis imediat la spital pentru internare”, a explicat a prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet

Craiovenii sunt aşteptaţi şi astăzi la analize

Analize se vor face şi astăzi la cortul special amenajat din Piaţa Prefecturii, craiovenii fiind aşteptaţi, la fel cum s-a întâmplat şi ieri, între orele 10 şi 17. La dispoziţia celor care doresc să-şi testeze gratuit glicemia vor fi 12 până la 14 posturi de lucru, în funcţie de aglomeraţie. În medie, recoltarea şi procesarea unei analize durează între 7 şi 10 minute, întreg procesul fiind computerizat. Rezultatul testelor se obţine pe loc, iar în funcţie de valorile constatate, craiovenii primesc un cartonaş. Dacă sunt deja diabetici şi au un medic curant vor merge cu analizele la acesta. Cei care nu ştiau că au diabet, dar află cu această ocazie că sunt bolnavi, vor fi îndrumaţi către medicul de familie.