Berlusconi a demisionat, în aplauzele de bucurie ale italienilor

0
367

Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat, sâmbătă noaptea, de la conducerea guvernului italian, la scurt timp după ce Parlamentul a  aprobat măsurile de austeritate promise şi agreate de Uniunea Europeană. La Roma, demisia a fost sărbătorită în stradă de mii de opozanţi ai celui supranumit „Il Cavaliere”. Premierul Silvio Berlusconi, omul care a dominat politica italiană timp de aproape două decenii, şi-a ţinut promisiunea făcută marţi şi, imediat ce deputaţii italieni au adoptat măsurile financiare pentru reducerea deficitului şi relansarea economiei, cu 380 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”, şi-a depus demisia, în faţa preşedintelui Giorgio Napolitano.

„Mi-au produs multă suferinţă”

Mii de manifestanţi s-au adunat, sâmbătă seară, în faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători plecarea premierului. Pe pancartele lor scria „Party Berlusconi” – „Pleacă Berlusconi”, „Sparisci” – „Dispari!”. Cordoanele de forţe de ordine au făcut faţă cu greu mulţimii, care voia să înainteze mai aproape de clădire. Culmea umilinţei, „Il Cavaliere” a fost nevoit să părăsească palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale manifestanţii aplaudau şi strigau „bufonule, bufonule!”. De altfel, ca să fie sigură că Berlusconi nu se va răzgândi în privinţa plecării, mulţimea a invadat diverse zone-simbol ale puterii de la Roma încă din cursul după-amiezii de sâmbătă, strigând „Demisia, demisia”. Berlusconi s-a declarat profund întristat de huiduielile cu care a fost întâmpinat.
”Mi-au produs multă suferinţă”, le-a mărturisit el câtorva lideri ai partidului său, reuniţi la domiciliul personal înainte de a merge la Palatul Quirinal, sediul preşedinţiei ţării. Odată ajuns la palat, o orchestră improvizată, ai cărei muzicieni şi cor s-au găsit pe Internet, a interpretat pentru Berlusconi melodia „Aleluia”, de Handel.

Au început consultările pentru desemnarea succesorului

Ieri, preşedintele Giorgio Napolitano a început consultările cu partidele politice, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi, cel mai probabil candidat fiind fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani. Supranumit „cardinalul” şi numit senator pe viaţă, miercuri, de preşedintele Giorgio Napolitano, Mario Monti a primit sprijinul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a spus că are pentru el „multă stimă şi mult respect”. Foarte discret de când numele lui ocupă prima pagină a ziarelor, Monti şi-a intensificat, în ultima vreme, intervenţiile cu privire la criză. „Trebuie să facem reforme nepopulare”, spunea el 23 septembrie. Şeful statului este obligat de Constituţie să primească toate formaţiunile politice ale ţării înainte de a desemna un nou preşedinte al Consiliului, ceea ce este un adevărat maraton pentru acest fost comunist în vârstă de 86 de ani. Teoretic, Napolitano ar putea anunţa numele succesorului lui Berlusconi şi astăzi, dar, potrivit tuturor observatorilor, acesta vrea să îl confirme rapid pe Monti, înainte de deschiderea burselor, în această dimineaţă, şi a unei noi emisii de obligaţiuni.

Un viitor plin de austeritate pentru Italia

Indiferent de cine va fi numit premier, este cert că, pentru Italia, urmează o perioadă de austeritate şi, speră oficialii de la Roma, de relansare a economiei, care a crescut anemic în ultimii ani. Pachetul legislativ adoptat sâmbătă prevede economii în valoare de 59,8 miliarde euro, din reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, cu scopul de a echilibra bugetul până în 2014. Aceste măsuri includ o creştere a TVA-ului de la 20% la 21%, îngheţarea salariilor din sectorul public până în 2014, creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor care lucrează în sectorul privat, de la 60 la 65 de ani, până în 2026, intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, inclusiv prin limitarea tranzacţiilor cu bani lichizi la 2.500 de euro, şi introducerea unei taxe speciale pentru sectorul energetic.