Mâine se desfăşoară proba scrisă a concursului de directori din învăţământul preuniversitar

0
408

Mâine, va avea loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director, respectiv director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. În Dolj, sunt înscrişi  378 de candidaţi, pentru 191de posturi de manageri şi 66 de adjuncţi. Centrul de susţinere a examenului este la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, în 26 de clase, cu un număr maxim de 15 candidaţi în fiecare sală. Sindicatele din învăţământ au obţinut, printr-o adresă comună, susţinerea unei sesiuni suplimentare, pentru cei înscrişi, care prezintă dovadă că au trecut prin COVID – 19, în perioada susţinerii concursului.

“Bătaie ” mare, mâine, la concursul pentru ocuparea posturilor de conducere în învăţământul preuniversitar, în ziua respectivă având loc proba scrisă. Sindicatele din învăţământ au obţinut, prin efort comun, susţinerea probei scrise, într-o sesiune specială, la o dată ulterioară, pentru cei care, fiind înscrişi la examen, nu pot participa la susţinerea cesteia din cauza îmbolnăvirii cu COVID – 19.  ”Având în vedere identificarea unor situații de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul candidaților, Ministerul Educației va organiza joi, 28 octombrie 2021, o sesiune specială a probei scrise la care vor avea acces doar candidații care transmit comisiei județene până joi, 14 octombrie 2021, ora 1630, o solicitare însoțită de raportul medical/decizia de carantinare, eliberate de DSP, prin care aceștia sunt plasați în izolare/carantină ca urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau al contactului direct cu o persoană infectată. În cazul în care documentul de mai sus nu poate fi eliberat până la data și ora precizate, acesta va fi transmis în intervalul 15-25 octombrie, prezentarea sa constituind condiție obligatorie de participare la sesiunea specială”,  a informat Ministerului Educației.

Solicitarea organizării sesiunii speciale a venit printr-un efort conjugat al celor două mari federaţii sindicale ale celor care lucrează în învăţământul preuniversitar. Astfel, în aceeaşi zi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis Nota nr. 727, iar Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FED) “Spiru Haret” a trims NOT nr. 592, ambele fiind înregistrate la Ministerul Educaţiei, cu nr.14985. “A fost un efort comun, fiind vorba de un interes comun. Am solicitat ca baremele şi parolele să fie transmise de Ministerul Educaţiei după finalizarea probei scrise, ca să nu fie interpretări, aşa cum s-a mai întâmplat. Ministerul Educaţiei a înţeles şi că observatorii trebuie să fie la locul susţinerii concursului de la început, pentru a numai exista suspiciuni. Evaluarea lucrărilor va avea loc în aceeaşi zi cu cea a susţinerii probei scrise, iar nota, fiind vorba de grilă, trebuie să fie aceeaşi a celor doi evaluatori. Sigur, este posibil să fie şi contestaţii. Vor urma interviurile celor care au obţinut nota minimă 7,00, la proba scrisă , iar din Comisiile de interviu vor face parte doi profesori din şcoala la care  candidatul şi-a expimat opţiunea, un membru al Inspectoratului Şcolar Judeţean, un membru al Consiliului Local şi unul de la Resurse Umane, în acest din urmă caz putând fi prezent şi un reprezentant din mediul privat. Totul se va desfăşura conform metodologiei şi calendarului prezentat de Ministerul Educaţiei “, a precizat prof. Bogdan Manea, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, structură a FSLI.

Calendar încărcat

Calendarul, actualizat, al concursului se prezintă astfel: 15 octombrie – proba scrisă, în aceeaşi zi având loc şi evaluarea lucrărilor; 15 – 17 octombrie – depunerea contestaţiilor; 18 – 20 octombrie – soluţionarea contestaţiilor; 20 octombrie – afişarea rezultatelor finale; 21 oct. – 1 noiembrie – înregistrarea opţiunilor pentru candidaţi, la unitatea de învăţământ respectivă; 28 oct. – sesiunea specială; 29 octombrie – rezultatele finale şi soluţionarea contestaţiilor pentru cei care au participat la “specială”; 28 oct. – 2 nov. – transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor din Comisia de Interviu; 2 – 10 nov. – constituirea Comisiilor de interviu; 12 nov. – publicarea graficului de desfăşurare a interviului; 15 nov. -8 dec. – desfăşurarea probei de interviu; 16 nov. – 10 dec. – depunerea şi soluţionarea contestaţiilor de la interviu, proba fiind înregistrată audio – video; 13 dec. – exprimarea opţiunilor celor declaraţi admişi la interviu; 17 dec. – validarea rezultatelor finale; 20 – 22 dec. – emiterea deciziilor de numire pe funcţii, pentru cei promovaţi, cu aplicabilitate din data de 10 ian. 2022.