Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

0
219

Astăzi, 14 octombrie, este Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day), dată marcată în România și în alte 39 de țări din întreaga lume. Este inițiativa WEEE Forum, la care participă peste 100 de organizații de pe 6 continente. Acțiunile organizate își propun să ne facă mai conștienți de pericolul pe care îl reprezintă deșeurile electrice și să ne mobilizeze să le reciclăm mult mai mult decât o facem, deocamdată.

În România, și anul acesta, în cadrul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, Asociația RoRec desfășoară acțiuni publice de informare și mobilizare la colectarea deșeurilor electrice în mai multe orașe din țară. De asemenea, 10 școli din Patrula de Reciclare bucureșteană își cheamă vecinii să îi sprijne la colectarea responsabilă a aparatelor electrice, a bateriilor uzate și becurilor arse.

Până la sfârșitul acestui an, 50 de milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) vor fi generate pe întreaga planetă. În aceste 50 de milioane de tone se vor regăsi inclusiv deșeurile electrice ale noastre, ale românilor. „Contribuim” la acești munți de deșeuri nocive cu fiecare baterie uzată pusă la gunoi, fiecare aparat electric scos pe trotuar în fața blocului sau aruncat în loc să fie trimis la reciclare.

Doar 20% din deșeurile electrice din lume sunt reciclate în fiecare an. Restul, adică 40 de milioane de tone sunt depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate necorespunzător. Aceasta înseamnă că, nefiind biodegradabile, ele vor rămâne să polueze resursele vitale al omenirii (apa, aerul, solul) inclusiv pentru următoarele generații.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice nu ne spune, însă, numai cât de gravă este situația, ci și că putem face ceva ca să o schimbăm. Una dintre soluții ar fi să ne asigurăm că fiecare aparat electric, electronic sau electrocasnic, pe care nu-l mai folosim, ajunge la reciclare.

Ne aflăm într-un moment-cheie în ceea ce privește angajamentul Europei de a încuraja o economie circulară. Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a explicat: „Reducerea și gestionarea deșeurilor electrice devine o misiune importantă a activității noastre. Aceasta presupune ca, de exemplu, atunci când nu putem evita să producem deșeuri electrice, să le reciclăm în totalitate. Dar înseamnă și să regândim procesul de fabricare al produselor electronice astfel încât să le putem recicla la finalul ciclului de viață. Idealul este să ajungem la o economie care folosește aproape integral resurse recuperate.”