Theodor Paleologu: “Educaţia este una dintre temele principale ale campaniei mele”

0
5651
Theodor Paleologu este eseist, profesor, diplomat şi om politic. A fost ministru şi deputat în Parlamentul României, iar acum este candidat din partea PMP la preşedinţia României. Recunoaşte că nu ar fi candidat dacă USR – Plus ar fi venit cu un alt candidat, dar nu se simte reprezentant de niciunul dintre candidaţii Dreptei. Paleologu s-a născut la Bucureşti, în familia scriitorului Alexandru Paleologu şi a studiat la Sorbona. A obţinut o diplomă de studii aprofundate în filosofie în 1998, iar trei ani mai târziu a devenit doctor în ştiinţe politice.  A fost lector la Boston College şi mai apoi profesor asistent şi director al şcolii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin. În ianuarie 2013 a fondat Casa Paleologu, şcoală privată în cadrul căreia ţine şi găzduieşte cursuri în domeniile umaniste. Tema principală în campania electorală va fi: Educaţia.
           
            Este o zi minunată de toamnă, cum vi se pare Craiova ? Când aţi vizitat oraşul ultima dată şi dacă îl găsiţi schimbat ?
             E un oraș încântător. Are case superbe, parcul e minunat. Am petrecut clipe memorabile în Parcul Romanescu. Casele vechi…superbe. De altfel, una dintre casele superbe din Craiova, Casa Vălimărescu, a fost casa unor rude de ale noastre. M-am bucurat foarte mult să văd splendoara asta de casă pe lângă Muzeul Jean Mihail. Pe lângă asta, aveți aici un Brâncuși foarte interesant, cu Împăratul Vitelius, bustul Împăratului Vitelius, e un Brâncuși  la început, dar foarte interesant. Anul trecut, în primăvară am fost în Craiova, un weekend întreg, unde am avut un curs de retorică, atunci am vizitat Muzeul de Artă.
          Şi să trecem uşor către politică….De ce aţi intrat în această competiţie electorală ? Mulţi se întreabă…
        Nu m-am simțit reprezentat de niciunul dintre ceilalți candidați. Eu am deja ceva de făcut, am școală… Casa Paleologu… de  șapte ani țin cursuri aproape în fiecare zi, este o instituție de succes, dar mi s-a părut că niciunul dintre ceilalți candidați nu sunt convingători. Mă refer desigur, la cei de dreapta, pentru că doamna Dăncilă și Mircea Diaconu, oricum nu intrau în discuție, din punctul meu de vedere. Dar mi s-a părut că nici președintele Iohannis și nici Dan Barna nu reprezintă într-adevăr sensibilitățile dreptei. Și atunci m-am gândit că am un bulevard, chiar o autostradă către Cotroceni.
             Sunteţi printre puţinii oameni politici din România care aţi crescut cu biblioteca şi pianul în casă. Aveţi studii la cele mai de prestigiu Universităţi din lume. E suficient… ?
      E adevărat acest lucru. E important că mi se menționează studiile pe care le-am făcut, dar esențial este altceva. Relevanța experienței pe care o ai. Și pot să spun că, la 46 de ani, am ceva experiență…ca ministru, ca ambasador, deputat. Am trăit 19 ani în afara țării, am o vastă experință internațională. Asta este relevant și pe urmă mai contează și calitățile umane ale cuiva. Cel care a făcut niște studii foarte bune nu înseamnă neapărat că este şi un bun conducător. Pentru a fi un bun lider politic trebuie să fii: curajos, să-i asculți pe ceilalți, să-ți pese de ceilalți. Sunt o serie de alte lucruri care țin de inteligența emoțională, mai degrabă.
        Puneţi mare preţ pe educaţie… Credeţi că de aici vine salvarea noastră, ca popor, ca neam, ca ţară ? Cum aţi descrie sistemul nostru de educaţie…
           Este evident că sistemul nostru de educație este un dezastru. Asta se vede în viața de zi cu zi, are consecințe dezastruoase pentru prosperitatea unei națiuni. Totul începe și se termină cu educația. Educația este Alpha și Omega. De aceea, Educația este una dintre temele principale ale campaniei mele și nu vrbesc doar de chestiuni de ordin material, cum ar fi, de exemplu, că sumele alocate pentru Educație sunt la jumătate din cele care sunt clamate, sunt sub 6% din ceea ce se tot vorbește, se alocă undeva la 3%, adică jumătate. E un aspect material, foarte important, dar eu aș discuta și despre obiectivele Educației. Pentru că, la noi, Educația este pusă și pe o cale greșită. Noi nu ne întrebăm suficient…care sunt scopurile Educației?. Iar scopurile Educației sunt: autonomia și moștenirea. Adică, formarea de indivizi autonomi, adică indivizi autonomi din punct de vedere profesional, moral și intelectual. Pe de altă parte, Educația trebuie să transmită și o moștenire…spirituală, culturală, științifică. Legat de autonomie…Când cineva termină o școală sau o facultate, trebuie să fie capabil să trăiască pe cont propriu. La asta mă refer când spun autonomie profesională. Cu alte cuvinte, învățământul trebuie să fie conectat la realitățile de pe piața muncii. Iar pentru asta e nevoie de un dialog constant cu patronatul, cu economia reală. Când spun autonomie morală mă refer la oameni… care să fie în stare să distingă între bine și rău. Noi avem o mare problemă. Avem politicieni care nu pot să distingă între bine și rău. Iar când vorbesc despre autonomie intelectuală, mă refer la capacitatea de a gândi cu mintea proprie, de a formula gânduri proprii, de a argumenta, lucruri care nu sunt predate în școlile românești. În școala românească, ești pedepsit dacă gândești cu mintea proprie. Sigur, sunt excepții, iar aceste excepții trebuiesc scoase în evidență. Sunt și profesori care au o filosofie corectă în ceea ce privește procesul de educaţie, dar, din păcate, per total, avem un sistem de educaţie, care nu numai că este prost organizat, subfinanţat, dar merge şi într-o direcţie greşită.
           Ce poate să facă un preşedinte în acest domeniu ?
            Preşedintele poate impulsiona pe aceste teme. Marile schimbări de care eu vorbesc au nevoie de consens. Preşedintele nu le poate face singur. Nici cel puţin cu un partid în spate. Asta e o mare iluzie, pe care o susţin mulţi şi anume că preşedintele trebuie susţinut de un partid ca să poată să facă parte. Păi, dacă este susţinut doar de un partid, nu poate să facă treabă semnificativă. PNL-ul, singur, nu poate face nimic semnificativ, USR-ul, singur, de asemenea, nu poate face nimic semnificativ. Pentru a putea face lucrurile cu adevărat necesare în această ţară este nevoie de un consens larg. Preşedintele ţării nu trebuie să fie neapărat şef de partid, el trebuie să fie deasupra tuturor partidelor pentru a-i putea aduna toţi la msă şi a discuta despre reformele profunde de care are nevoie această ţară. Altfel, vom continua pe o cale greşită care nu duce nicăieri. Legea Miclea – Funeriu a fost mutilată de câteva sute de ori, au fost amendamente care au schimbat-o fundamental. Trebuie revenit la această lege cu amedamente, fără îndoială, dar este o bază de pornire.
        Pentru tinerii plecaţi din ţară, fie la studii, fie la muncă, ce veţi face, cum abordaţi dumneavoastră problema asta a migraţiei ?
         Trebuie ca noi, aici,  în România să facem în aşa fel încât viaţa să fie plăcută şi să fim fericiţi. Cei care spun că vor da avantaje celor care se întorc…scutiri de impozite, mii de euro… sunt pur şi simplu nişte demagogi. Nu este doar o demagogie neruşinată, ci şi o lipsă de inteligenţă politică. Oamenii pleacă din România pentru că aici calitatea vieţii este scăzută. Şi când spun calitatea vieţii, nu mă refer doar la salariu. Nici în Italia, nici în Franţa, salariile nu sunt foarte mari, pentru că se duc către altceva…chirii, etc. Când spun calitatea vieţii, mă refer la o educaţie de calitate, la servicii medicale de calitate, infrastructură rutieră, feroviară.Toate acestea fac calitatea vieţii. Degeaba spui…români veniţi în ţară !!!! Dacă nu faci ceva aici, nu schimbi nimic din ceea ce i-a determinat pe acei români să fugă. Pentru că vorbim de peste 200.000  de oameni care părăsesc ţara în fiecare an. Un dezastru demografic total, care se cumulează cu altceva, cu o rată a natalităţii foarte scăzute şi cu o îndatorare a României. Avem toate ingredientele unei catastrofe, în următorii 10 – 20 de ani. Dacă vom continua pe această direcţie, nu vom ajunge nicăieri.
          Se vorbeşte, în social media, că aţi lua din voturile lui Dan Barna…Cum comentaţi ?
           Barna nu are deloc pregătirea necesară pentru a ajunge preşedinte. A fost o gravă eroare a Alianţei USR – Plus de a-l propune pentru această candidatură. El nu are absolut nicio şansă de a caştiga, poate doar dacă va intra în turul II cu doamna Dăncilă. Tocmai această candidatură, eşuată din start, m-a determinat să candidez. Pentru că, dacă USR – Plus ar fi avut un candidat serios, pregătit, competent, cu idei clare, nici prin gând nu-mi trecea să mai candidez. Mai bine i s-ar sugera lui Dan Barna să asculte de propriul electorat…mulţi nu-l urmează. El este cu 10% sub scorul alianţei USR – Plus, iar trendul este descendent. Oamenii ăştia au impresia că votul este proprietate. Se spune…”fură voturi de la …”. Dar voturile nu sunt proprietatea cuiva, dacă ai un mesaj convingător, lumea vine spre tine, dacă nu, în mod evident nu eşti pregătit şi nu ai idei realiste, e evident că voturile se duc în altă parte.
          La 30 de ani de la Revoluţie, încă mai apar dosare, note, nume, prenume…. înainte sau în timpul campaniei electorale. Am avut episodul „Petrov” , iar  acum avem episodul „Wring”. Sunt întâmplătoare…??!!!
        Nu aş vrea să speculez. Sigur, sunt coincidenţe ciudate. Să nu uităm că, şi în 2000, tatăl meu a fost atacat în acelaşi fel, deşi el însuşi declarase, cu 10 ani înainte, că, închis fiind în Penitenciarul de la Botoşani, cedase presiunilor. E absolut indecent să tot aducem câte o filă  dintr-un dosar, găsită nu ştiu pe unde şi cum. Cred că este important să deschidem, odată pentru întotdeauna, Arhivele Securităţii. Despre ofiţeri, nu se află nimic. Am o cunoştiinţă al cărui bunic a fost ofiţer de Securitate, a cerut dosarul bunicului, decedat în urmă cu 30 de ani, şi nu i s-a dat niciun element de informaţii. Nici despre marii mahări politici nu aflăm nimic. Securitatea era braţul armat al Partidului Comunist. Iliescu nu are nicio treabă, dar Roxana Wring, care lucra la ONT, la 22 de ani, este atacată din toate părţile. Mie nu mi se pare corect cum s-au comportat colegii de partid cu Roxana Wring.
          Suntem în turul doi al alegerilor… ne imaginăm. Adică, nu ţinem cont de sondajele care vă poziţionează undeva pe locul patru. Cum îl veţi aborda pe domnul preşedinte Klaus Iohannis….
       În primul rând, nu va putea fugi de dezbatere. Aţi văzut că domnul Iohannis nu vrea să participe la niciun fel de dezbatere. În cinci ani nu a dat decât vreo două-trei interviuri, restul e scris dinainte şi nu face altceva decât citeşte ceea ce scriu alţii pentru el. Şi la niciun discurs de-al său lumea nu este atentă, nimeni nu ascultă ce spune, pentru că este o plictiseală maximă. Citeşte prost şi accentuează, într-un mod caraghios, anumite prepoziţii, conjuncţii. Şi discursurile sunt foarte prost scrise, adică consilierii domniei sale nu se pricep la scris discursuri. Aşa că nu se poate deroba la infinit de la o dezbatere, unde să i se pună nişte întrebări despre ce a făcut în aceşti cinci ani.
        Aşadar, care este întrebarea pe care vreţi să i-o adresaţi preşedintelui Klaus Iohannis ?
       Exact asta : ce a făcut ? Principala întrebare asta e : ce a făcut în aceşti cinci ani de zile ? Pentru că este un bilanţ nul. Nu pot să spun nimic. Într-adevăr, din când în când a mai luat poziţii împotriva unor ticăloşii ale PSD-ului. Nici măcar tot timpul. A reacţionat mai mult pe măsură ce s-au apropiat alegerile. Dar asta a fost cam tot…Titlul cărţii „Pas cu pas” este comic. Pentru că el se traduce de fapt…tot pe loc, pe loc, pe loc. Şi sloganul „România normală” e foarte ciudat. Nu înţeleg: el a condus o Românie anormală ?!
        Propunerile Guvernului pentru funcţia de comisar european cum le-aţi cataloga ? Au fost respinse, rând pe rând, de Bruxelles…
       Normal, au fost nişte propuneri scandaloase. Eu cred că Dacian Cioloş ar trebui să fie candidatul României pentru funcţia de comisar european. Eu l-aş susţine pe Dacian Cioloş. Ar putea fi o variantă şi Siegfried Mureşan. Sunt două nume care îmi acum vin în minte. Guvernul Dăncilă e căzut deja şi nu mai are niciun fel de legitimitate de a propune comisarul european. Ei trebuie să înţeleagă că s-a terminat. Din 26 mai, e foarte limpede că există o prăpastie între PSD şi societate.
           Despre campania din SUA….Ar putea să apară ceva şi despre România ?
           Într-adevăr, ar putea să fie nişte repercusiuni din campania din Statele Unite şi la noi, ca urmare a răfuielilor dintre susţinătorii lui Biden şi ai lui Trump.
       A început oficial campania electorală…Ce le transmiteţi oamenilor ?
  În primul rând, este ruşinos că nu avem dezbateri, este simptomul clar că democraţia, la noi, în ţară, o duce foarte prost. Şi cei care au responsabilitatea democraţiei sunt chiar groparii democraţiei, refuzând dezbateriile. Totuşi, le recomand alegătorilor să urmărească dezbateriile, ălea care vor fi, să aibă discernământ, să nu judece prin asociere, ci doar prin ceea ce sunt ei, nu că îi susţine nu ştiu cine sau că au văzut poze cu nu ştiu cine. Eu nu îl atac niciodată pe Barna că apare în poză cu Ponta sau cu doamna Dăncilă. Judecata prin asociere nu este acceptabilă. Electoratul trebuie să se uită la propuneri, la programe, la soluţii. Dar să se mai uite şi la cum sunt oamenii, care e pregătirea lor, profilul lor moral, psihologic. Să nu se lase influenţaţi de propagandă.