Zilele Bibliotecii Orășenești din Segarcea – prilejuite de împlinirea a 88 de ani de la nașterea scriitorului Mircea Rădina, al cărui nume instituția îl poartă astăzi cu mândrie – vor fi sărbătorite în acest an în casă nouă. Festivitatea de inaugurare a acesteia va avea loc joi, 16 octombrie, printr-un program de manifestări care va începe la ora 11.00.
Biblioteca Orășenească „Mircea Rădina” și-a desfășurat activitatea, din 1991 până în prezent, într-un imobil de pe strada „Republicii”, la nr. 80. S-a mutat de curând la nr. 76, în același sediu cu Casa de Cultură Segarcea, care a fost inaugurat pe data de 10 noiembrie 2012. Potrivit primarului Nicolae Popa, investiția în noua clădire – cu o suprafață de aproximativ 1.150 mp – s-a ridicat la aproape 3 miliarde de lei. „În ani de zile am strâns această sumă, ca să putem ridica o asemenea clădire, care atât din punct de vedere arhitectural, cât și cultural va avea un mare succes pe viitor, la nivelul orașului Segarcea”, declara primarul la începutul acestui an.
„Inaugurarea noului sediu al bibliotecii este un eveniment important pentru instituția noastră, dar și pentru întreaga comunitate segărceană”, spune bibliotecara Alexandra Barbu, care lucrează în cadrul acestei instituții încă din anul 1977. Împreună cu domnia sa, încă un bibliotecar, Mirela Mirea, se îngrijește ca serviciile instituției să fie apreciate de comunitate.
La evenimentul de joi și-au anunțat participarea, alături de segărceni, autorități publice județene și locale, scriitori, istorici, editori, reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Inspectoratului Școlar Județean Dolj și Fundației IREX (International Research & Exchanges Board) din București. Grație acesteia din urmă, Biblioteca Orășenească „Mircea Rădina” a fost dotată, în cadrul programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, cu calculatoare, un scanner, o imprimantă și un videoproiector, Centrul de internet gratuit pentru public de aici fiind deschis oficial pe data de 16 septembrie 2010.
Programul festivității va cuprinde, pe lângă tăierea panglicii, o slujbă de sfințire, alocuțiuni ale oficialităților și invitaților și vizitarea noului sediu, și un film de prezentare, intitulat „Vreme trece… vreme vine…”, precum și o festivitate de acordare de diplome.