Craiovenii implicaţi în scandalul cu împuşcături din „George Enescu” condamnaţi definitiv

0
1642

La şase ani după ce au provocat un scandal de proporţii în cartierul craiovean „George Enescu”, folosind săbii, pistoale şi bâte, cei şase craioveni trimişi în judecată în acest dosar au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu suspendare. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pus punct dosarului joi, 10 octombrie a.c., fiind păstrată hotărârea pronunţată pe fond, de Judecătoria Craiova, mai ales că patru dintre inculpaţi şi-au retras recursurile.

Scandalul în care au fost implicaţi Florin Anca, zis Fofana, Nicuşor Brandibur, zis Nicu Grasu, Marius Voinea, zis Creţu, Ion Pavel Surdu, Ionuţ Sebastian Stângă şi Ştefan Cantemir Mitre, zis Fane s-a petrecut pe 10 septembrie 2007, seara, la intersecţia străzilor „Războieni” şi ”Peneş Curcanu” din cartierul craiovean George Enescu şi a avut la bază certuri anterioare ale grupului cu membrii familiei Camen. Poliţiştii şi procurorii craioveni au stabilit că, în seara respectivă, cei şase, înarmaţi cu pistoale, bâte şi săbii, s-au deplasat cu patru maşini în cartierul George Enescu pentru a cere socoteală membrilor familiei Camen. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cei şase craioveni, „prin folosirea de arme de foc şi arme albe, au produs scandal public, tulburând grav ordinea şi liniştea publică“. După cum au mai stabilit anchetatorii, cu câteva zile înainte, între Cosmin Camen şi Florin Anca avusese loc o altercaţie într-o discotecă din Craiova. În seara de 10 septembrie, Anca a decis să se răzbune, şi-a sunat prietenii şi s-au dus acasă la Camen. În urma scandalului nu a fost rănită grav nici o persoană, însă poliţiştii au ridicat de la faţa locului 17 tuburi goale de cartuşe. Pe 4 octombrie 2007, poliţiştii i-au reţinut pe Ionuţ Sebastian Stângă şi Ştefan Cantemir Mitre, pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi folosirea armelor de foc în locuri şi împrejurări în care se putea pune în pericol viaţa persoanelor. O zi mai târziu, magistraţii Judecătoriei Craiova au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Au petrecut în spatele gratiilor doar câteva zile, întrucât pe 8 octombrie 2007, Tribunalul Dolj le-a admis recursurile şi au fost puşi în libertate.

După trei ani de cercetări în acest caz, pe 7 septembrie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe cei şase pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi port ilegal de armă albă.

Pe 1 februarie a.c. Judecătoria Craiova a pronunţat soluţia în dosar, toţi cei şase inculpaţi fiind condamnaţi la pedepse cu suspendare. Astfel, Ştefan Cantemir Mitre a primit 1 an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, Ionuţ Sebastian Stângă 2 ani cu suspendare pe un termen de de încercare de 5 ani, Marius Voinea 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de 4 ani, Ion Pavel Boboc Surdu şi Nicuşor Brandibur câte 1 an de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani. S-au confiscat pistoale de la Ion Pavel Boboc Surdu şi Marius Voinea, toţi inculpaţii fiind obligaţi la câte 1.500 lei cheltuieli judiciare statului.

Cu toţii au făcut recurs, înregistrat pe 12 martie a.c. la Curtea de Apel Craiova. Joi, 10 octombrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa definitivă în acest caz. Judecătorii au admis recursul lui Mitre, însă a rămas cu aceeaşi pedeapsă, au respins recursul lui Marius Voinea şi au luat act de faptul că ceilalţi inculpaţi şi-au retras recursurile.

Marius Voinea zis Creţu este după gratii, fiind condamnat într-un alt dosar, pentru constituire de grup infracţional organizat şi infracţiuni informatice, la 7 ani şi 6 luni de închisoare.