Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Parlamentul European, gardianul aplicării regulilor comunitare”

0
398
Marian-Jean Marinescu

Parlamentul European a supus, ieri, la vot o rezoluţie non-legislativă în care li s-a cerut statelor membre să respecte criteriile extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei şi să nu cedeze în faţa tendinţelor populiste. Referitor la acest demers al legislativului european, eurodeputatul german Manfred Weber, vicepreşedinte al grupului PPE, a declarat că rezoluţia PE constituie ”un semnal politic către Consiliu că nu vom accepta ca statele membre să joace mize politice interne la nivel european”. Documentul reaminteşte şi ”sprijinul constant şi solidaritatea arătate de România şi Bulgaria ca parteneri de încredere în Europa de Sud-Est şi contribuţia lor constantă la securitatea frontierelor în această parte a Uniunii Europene, de exemplu prin participarea la operaţiuni importante ale Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operaţionale la graniţele externe (Frontex) menite să contracareze migraţia ilegală”.

Nivelul de securitate – corespunzător

Cu alte cuvinte, Parlamentul European îşi reiterează poziţia cu privire la îndeplinirea condiţiilor şi termenului de aderare la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.  “Parlamentul European, gardianul  respectării  regulilor comunitare, demonstrează încă o dată că susţine aderarea cât mai rapidă la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Spaţiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului European. Securizarea frontierelor Uniunii este prioritară. Nivelul de securitate a zonei de frontieră externă aferentă României şi Bulgariei este în acest moment corespunzător, graniţele UE fiind cele mai sigure în urma investiţiilor făcute recent în cele două state. Poziţia negativă a unora dintre statele membre nu se bazează pe argumente sau criterii incluse în aquis-ul Schengen. Rezoluţia de astăzi (n.r. – ieri) reprezintă practic încă un apel al  Parlamentului European la respectarea regulilor europene”, a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

«Prin rezoluţia votată astăzi (n.r. – ieri) cu largă majoritate se atrage atenţia asupra faptului că aderarea la spaţiul Schengen este o obligaţie care derivă din statutul de stat membru al Uniunii Europene. Bulgaria şi România au îndeplinit în mod clar şi cu sârguinţă toate criteriile necesare pentru o ţară care aderă la spaţiul Schengen. În concluzie, Consiliul nu trebuie să cedeze presiunilor populiste şi trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a permite Europei să le ureze “bun venit” cât mai curând posibil în familia Schengen», a declarat Simon Busuttil, europarlamentar maltez şi purtător de cuvânt al grupului PPE pe acest subiect.


Marian-Jean Marinescu: “Uniunea Europeana este bazată, printre altele, pe încredere, dar şi pe respect reciproc. Abordarea acestui subiect în cadrul următorului Consiliul European este necesară. Consiliul European trebuie să ia o decizie corectă bazată pe propriile merite ale celor două state, în beneficiul tuturor statelor membre şi al Uniunii Europene”.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), reunit în 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în urma opoziţiei deschise exprimate de Olanda şi Finlanda. Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ în acest proces. Avizul pozitiv al PE în acest dosar a fost deja dat la începutul lunii iunie, când a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE).