Inspecţia Muncii şi ANF – colaborare pentru eradicarea evaziunii fiscale

0
361

anaf_monitorulcj.roÎn perioada 16 iunie – 23 septembrie, se desfăşoară o activitate intensă pentru combaterea fraudei, parteneri fiind Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii, ambele prin structurile teritoriale. Se merge pe combaterea muncii „la negru”, în primul rând, dar şi pe alte aspecte. În judeţul Dolj, rezultatele sunt încurajatoare, în ceea ce priveşte verificările şi controalele.

Munca „la negru” reprezintă un fenomen des întâlnit în economia românească, nefiind fiscalizată, angajatul fiind lipsit de protecţia pe care i-o oferă legea. Din ce în ce mai des a apărut sindromul „munca la gri”, conform căruia angajatorii încheie contracte de muncă pe salariul minim garantat, cealaltă parte a remuneraţiei, până la salariul „în mână”, nefiind fiscalizată sau încheie contracte de muncă „part-time”, disimulând o activitate de cel puţin opt ore, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual, nu cel corespunzător timpului real de lucru.

Efectele negative ale acestei forme „negre” se regăsesc în tot ceea ce înseamnă bugetul asigurărilor sociale. În România, se constată mai multe date oficiale, care nu ne fac mândri: conform eurobarometrului „Undeclared Work in The European Union” – publicat în mai 2013 de Comisia Europeană, 48% din respondenţii români apreciază că riscul ca instituţiile statului să identifice venituri salariale nedeclarate este foarte scăzut. Printre obiectivele generale ale activităţii, se regăseşte „prevenirea formelor de muncă nedeclarată şi subdeclarată şi de fraudă fiscale ce favorizează crearea paralelă a unor surse financiare neînregistrate în evidenţele contabile destinate plăţii „muncii la negru” şi a „muncii subdeclarate”.mohora

Colaborare intensă între instituţii

Dacă vorbim strict de teritoriul nostru, datele sunt cât se poate de ample. «Protocolul este unul la nivel naţional, între ANAF, prin Direcţia Regională Antifraudă Fiscală nr. 4 Tg. Jiu, şi Inspecţia Muncii, prin, în speţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. A fost şi este o colaborare interinstituţională între cei care  colaborează în acest demers, iar, pe lângă unităţile cuprinse în program, am avut întreg sprijinul şi al altor instituţii ale statului, cu prerogative în acest sens. Noi, la Dolj, în afară de aspecte legate de „Relaţii de Muncă” , am inclus şi verificări în ceea ce priveşte „Securitatea şi Sănătatea în Muncă”, inspectorii de specialitate fiind tot timpul pe teren. Rezultatele sunt grăitoare în acest sens», a menţionat Cătălin Mohora, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

Situaţia controalelor efectuate în perioada 24 iunie – 13 septembrie de inspectorii ITM, împreună cu specialiştii ANAF, se prezintă astfel: 11 acţiuni în teren, cu aplicarea a zece amenzi contravenţionale (88.500 de lei) şi opt avertismente; patru persoane care lucrau fără forme legale de angajare au fost depistate; trei societăţi comerciale au refuzat  să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele solicitate, fiecare fiind sancţionat contravenţional cu 10.000 de lei; 30 de deficienţe constate, pentru care s-au dispus remedieri, iar lista este foarte lungă – angajatorul nu a transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor, anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă; neprevederea, de către angajator, în contractele individuale de muncă cu timp parţial, repartizarea orarului de lucru; lipsă control medical; lipsă instruire pe SSM; blocarea căilor de acces etc.