Spitalul de Boli Infecţioase, fără terapie intensivă până la sfârşitul anului

0
32

De mai bine de doi ani, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova funcţionează fără secţie de terapie intensivă chiar dacă în acest răstimp a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie şi a fost amenajat un spaţiu corespunzător. Lipsa de specialişti a fost până acum singurul impediment, însă problema este pe cale să-şi găsească o rezolvare. Luna viitoare, un medic rezident pe terapie intensivă va susţine examenul ce ar putea permite, în viitorul apropiat, inaugurarea secţiei.

Spitalul „Victor Babeş” are nevoie ca de aer de o secţie de terapie intensivă întrucât aici ar trebui să ajungă pacienţii cu boli grave – comele hepatice, meningoencefalitele acute de natură infecţioasă, tuberculoza în faze avansate – în general afecţiunile contagioase, care reprezintă un pericol în plus pentru pacienţii internaţi într-o secţie de reanimare obişnuită.

Tocmai din acest motiv, în urmă cu mai mulţi ani, s-a luat hotărârea amenajării unor secţii de Terapie Intensivă în cadrul spitalelor cu profil de boli infecţioase din ţară, printre care şi cel din Craiova. De mai bine de doi ani, însă, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova caută cu disperare un medic specialist pentru a pune în funcţiune secţia. În mai multe rânduri, postul a fost scos la concurs, însă, fără succes pentru că la probele de examen nu s-a prezentat niciun candidat.

Secţie la conservare

Medicii care vor lucra în cadrul secţiei vor avea la dispoziţie aparatură medicală ultramodernă după ce, în anul 2010, Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, a oferit peste un milion de euro pentru dotarea viitoarei secţii de Terapie Intensivă a spitalului. Au fost cumpărate cu această ocazie ecografe şi aparate de radiologie portabile, congelator la -80 de grade Celsius, unde sunt depozitate probele bolnavilor, ventilatoare, electrocardiografe, fibroscoape sau oftalmoscoape.

Până când secţia de Reanimare va putea să primească pacienţii, aceasta a intrat în conservare. De altfel, ca şi până acum, cazurile grave, care necesită intubaţie şi alte proceduri similare sunt transferate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova sau la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

„Secţia de terapie intensivă se află în momentul de faţă în conservare. Am primit de la Ministerul Sănătăţii aprobare pentru a efectua gărzi. Până acum a fost problema cu lipsa medicilor pe această specialitate. În luna octombrie, însă, o doctoriţă rezident de ultimul an va susţine concursul şi vom avea astfel un specialist pe terapie intensivă. Era nevoie pentru a deschide secţia. Aceasta va lucra împreună cu un medic rezident. Sperăm cât mai curând să fie inaugurată secţia, însă pe contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vom intra de anul viitor”, a declarat dr. Constantin Ecobici, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

De doi ani, în căutarea unui specialist

Când vine vorba de lipsa specialiştilor, reprezentanţii unităţii sanitare acuză o problemă întâlnită în mai toate spitale din ţară. Deficitul de cadre medicale se resimte din ce în ce mai puternic pe fondul migrării specialiştilor români către spitalele din străinătate pentru salarii şi condiţii de muncă mai bune. Iar doctorii specializaţi în terapie intensivă sunt tot mai puţini şi tot mai căutaţi peste hotare.

„De mai mult timp încercăm să găsim medici şi nu suntem singurii în această postură. Toate secţiile de terapie intensivă din ţară sunt în căutare de specialişti. Pentru că aceştia sunt puţini, sunt valoroşi şi de obicei caută să plece în străinătate. E o problemă la nivel naţional. Medicii tineri pleacă pentru că salariile sunt mici şi atunci apare tentaţia de a merge acolo unde condiţiile sunt pe măsura aşteptărilor. Acum avem doi medici şi cred că, pentru moment, rezolvăm această problemă. Pentru gărzi o să vină şi alţi doctori”, a mai spus directorul medical de la Boli Infecţioase.