Marin Cone transfera deţinuţii pe euro, miei şi ouă

0
445

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, săptămâna trecută, pe fostul şef al Serviciului Siguranţă Exterioară de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova, Marin Cone, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Bărbatul este acuzat că a cerut şi a primit sume de bani şi bunuri pentru a transfera trei condamnaţi de la penitenciare din alte judeţe la unităţi de detenţie din Craiova, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care o avea asupra cadrelor cu funcţii de conducere din penitenciarele respective. Bărbatul a fost arestat preventiv pe 21 august, după ce a fost prins în flagrant primind 800 de euro de la un denunţător, săptămâna trecută instanţa a menţinut faţă de el măsura arestării, iar primul termen de judecată a fost stabilit pe  1 octombrie a.c.

În urma cercetărilor efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj, a ieşit la iveală o întreagă filieră, bazată pe vechi prietenii, de care fostul ofiţer al PMS Craiova, Marin Cone, se folosea pentru a face bani. Bărbatul aranja transferul unor deţinuţi şi nu se sfia să primească de la rudele recunoscătoare bani sau „bucate”, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, majoritatea aranjamentelor fiind puse la punct la chefuri unde notele de plată erau achitate tot de rudele condamnaţilor ce urmau să fie mutaţi în unităţi de detenţie din Craiova.

Fiind, până în anul 2009, ofiţer în cadrul PMS Craiova, Marin Cone îi cunoştea pe adjuncţii de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin şi Penitenciarul Târgi Jiu şi păstra legătura şi cu foştii colegi de la PMS Craiova şi de la Penitenciarul Pelendava din Craiova, lucru pe care îl ştiau şi apropiaţii săi. Astfel, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu, un vecin de-al său, de la Daneţi, l-a rugat, la începutul acestui an, să-i transfere şi lui fiul de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin (unde executa o pedeapsă cu închisoarea) în Craiova, pentru că nu-şi permite să-l viziteze foarte des acolo. Cone i-a promis că-l ajută, şi-a trimis fiul, care este avocat, la Severin, ca să se intereseze de situaţia deţinutului cu pricina şi să-l întrebe dacă este de acord cu tranferul şi pe 27 aprilie a.c. fiul vecinului a fost transferat în Penitenciarul Pelendava, unde este şi acum încarcerat. Asta după ce, cu o săptămână înainte de Paşte (care a fost pe 15 aprilie), tatăl deţinutului s-a prezentat la Cone cu „un miel de circa 16-17 kilograme, trei găini şi 10 – 15 ouă, evaluate la suma de 200 de lei”, potrivit rechizitoriului Parchetului.

Chefuri şi şpagă în natură … degeaba

Numai că înainte de a fi transferat, deţinutul i-a povestit colegului său de cameră, Valentin Preduş, că şi-a rezolvat mutarea, cu ajutorul lui Cone şi aşa s-a trezită că şi colegul  său apelase la aceeaşi filieră şi chiar făcuse cerere de transfer. Valeriu a spus că tatăl său, Valentin Preduş, îi dăduse deja lui Cone 1000 de euro pentru a rezolva treaba. Pentru „urgentarea” transferului, Valeriu Preduş a dat o petrecere în Dăbuleni, unde a venit şi Marin Cone, discuţiile au continuat şi câteva zile mai târziu, la un alt chef, ambele fiind suportate financiar de Preduş, care i-a mai făcut şi aprovizinarea lui Cone – ducându-i la Craiova 25 kg de carne de porc, 20 de litri de vin şi peşte. Apoi Marin Cone i-a cerut lui Preduş 500 de lei ca să meargă la Severin, însă acolo şi-a trimis fiul, avocat, ca să verifice situaţia juridică a deţinutului. Pe la începutul lunii august, după cum este consemnat în rechizitoriu, Cone l-a sunat pe Preduş şi i-a spus că pentru suma de 1000 de euro deja primită nu poate decât să aranjeze ca fiul său să fie scos la muncă. Cum ştia că fiul său beneficiază de acest drept deja, Valeriu Preduş s-a hotărât să-l denunţe pe Cone, pe 3 august prezentându-se la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a depus plângerea. S-a constituit un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a obţinut autorizaţie de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Cone, în urma cărora s-a confirmat activitatea infracţională a bărbatului. S-a dovedit că acesta încerca să transfere mai mulţi deţinuţi, de la Severin la Craiova, unii dintre ei catalogaţi drept periculoşi. La întâlnirile pe care Cone şi Preduş le-au avut la începutul lunii august în Craiova a fost prezent şi cel de-al doilea denunţător, Sali Vîrcan, care voia să-şi aducă la Craiova fratele, încarcerat la Târgu Jiu – operaţiune evaluată de Cone la 500 de euro. Numai că, aflând de la Preduş că Vîrcan dispune de bani, Cone i-a cerut acestuia 1000 de euro, lucru ce l-a făcut pe bărbat să-l denunţe şi el pe fostul ofiţer al PMS.

S-au pus la punct detaliile prinderii în flagrant, iar pe 20 august ofiţerii anticorupţie i-au dat lui Vîrcan 800 de euro, pe o parte din banconote fiind înscris cu creion fluorescent „Trafic de influenţă”. Cone a fost reţinut, pe 21 august a fost arestat preventiv, iar săptămâna trecută dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj pentru judecare, primul termen fiind pe 1 octombrie a.c.