De Sântămăria Mare, în Dolj se lasă cu cântec, joc şi voie bună!

0
618
Una dintre cele mai mari sărbători creştine din an, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, este prilej de sărbătoare pentru toţi cei care poartă numele Fecioarei, dar şi pentru numeroase administraţii locale din Dolj pentru a organiza petreceri la care să ia parte toată suflarea comunei şi a localităţilor învecinate. Cântecul, dansul şi portul popular vor fi, mâine, 15 august 2019, la loc de cinste, pe scene urcând de la artişti consacraţi la mici talente locale. La Segarcea se sărbătoresc Zilele Oraşului, invitată specială fiind solista Andreea Bănică, iar Băileştiul îşi celebrează cuplurile de seniori care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În Bechet vor avea loc a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea”, la care participă 7 ansambluri folclorice, inclusiv din Bulgaria, şi, desigur, o plimbare cu feribotul. Pentru că, după cum se ştie, pe lângă sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului, la 15 august este şi Ziua Marinei Române  – marcată pentru prima dată în 1902, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată protectoarea marinarilor.
În Craiova, patru biserici poartă hramul Adormirea Maicii Domnului
Potrivit tradiţiei creştine, 15 august este ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viaţa pământească la cer. Mii de oameni participă în această zi la slujbe religioase, nu puţine fiind lăcaşurile de cult din Oltenia puse sub ocrotirea Maicii Domnului, care îşi sărbătoresc hramul. În Craiova, sunt patru, iar cea mai cunoscută rămâne Catedrală Episcopală „Madona Dudu”. Acelaşi hram mai este purtat de Biserica „Oota”, aflată pe strada „General Dragalina”, de Biserica „Mântuleasa”, de pe Calea Unirii, şi de Capela din cimitirul Sineasca. Sărbătoare va fi şi la mănăstirile Polovragi, Tismana, Bistriţa şi Frăsinei.
Sărbătoare în portul Bechet
Mai toate porturile maritime şi fluviale româneşti vor fi, mâine, în sărbătoare, una tradiţională, la care participă zeci de mii de marinari, portuari, localnici şi turişti. Programul activităţilor din acest an, al 117-lea în care de Sfânta Maria Mare este sărbătorită Marina Română, cuprinde ceremoniale militare şi religioase, depuneri de coroane de flori la monumente reprezentative, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole artistice şi focuri de artificii. În Dolj, în unul dintre cele două importante porturi dunărene ale judeţului – Calafat – nu sunt organizate evenimente în acest an, din lipsa banilor. În schimb, în Bechet va avea loc, de la ora 10.30, pentru localnici, dar nu numai, o plimbare relaxantă şi gratuită cu feribotul pe Dunăre, organizată de Primărie şi Consiliul Local Bechet împreună cu SC Spet Shipping SA.
Petrecerea va continua apoi… pe uscat! De la ora 13.00, în parcul central va începe a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Dunărind cu Dunărea”, la care şi-au anunţat participarea ansamblurile folclorice „Ion Şerban” din Işalniţa, „Brâuleţul” din Celaru, „Bordeiaşul” din Călăraşi, „Trandafirul” din Dăbuleni, „Bordeiaşul” din Bechet (Dolj), „Brâuleţul” din Turceni (Gorj), precum şi Ansamblul de cântece şi dansuri populare al Casei de Cultură Selanovţi din Bulgaria. Potrivit Marinelei Vasile, reprezentant al Primăriei Bechet, programul va continua cu o seară distractivă, cu muzică uşoară şi foc de artificii, la care localnicii sunt aşteptaţi începând cu ora 20.45.
Zilele Oraşului Segarcea
Voia bună va cuprinde, mâine, şi Segarcea, unde Primăria şi Consiliul Local organizează Zilele Oraşului. La ora 10.00 este anunţată festivitatea de deschidere a Festivalului pentru copii şi tineret „La Segarcea-n deal la vie”, ediţia a II-a, urmată de parada portului popular, pe traseul Primărie – Casa de Cultură. Participă ansamblurile „Ropota” şi „Căluşarii” din Ciupercenii Noi, „Floricica Teiului” – Dioşti, „Crăiţele” din Maglavit, „Urziceanca” din Urzicuţa, „Segărceanca” şi „Segărceanca Junior” din Segarcea (Dolj), precum şi „Flori de Romanaţi” din judeţul Olt. La Casa de Cultură, acestea vor susţine, apoi, un spectacol artistic.
Petrecerea va continua, de la ora 16.00, pe stadionul din localitate, cu spectacolul artistic „La Segarcea-i sărbătoare!”. Invitaţi sunt soliştii Camelia Mirea, Ionuţ Pârvan, Liviu Dică, Marius Josceanu, Marian Medregoniu, Marius Măgureanu, Constantin şi Cosmin Gaciu, cărora li se vor alătura Ansamblul „Segărceanca” şi Ansamblul „Veselie” din Vidin din (Bulgaria). Invitate speciale sunt interpretele Emilia Dorobanţu şi Andreea Bănică.
Băileşti: „Nuntă de aur” pentru 30 de cupluri
Încă din 2009 s-a încetăţenit în Băileşti obiceiul organizării „nunţii de aur” pentru seniori şi nici anul acesta nu va fi altfel. 30 de cupluri care figurează în Registrul Stării Civile din Băileşti ca împlinind 50 de ani de căsătorie vor fi sărbătorite chiar în zi sfântă. Organizat de Primăria şi Consiliul Local Băileşti împreună cu Casa de Cultură „Amza Pellea”, evenimentul va începe la ora 11.00, cu o slujbă de binecuvântare la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din localitate şi va continua cu o vizită la noul sediu al administraţiei locale. Potrivit directorului Casei de Cultură Băileşti, Marcel Boţa, special pentru sărbătoriţi au fost pregătite o masă festivă, flori, şampanie şi tort.
Dăbuleni se pregăteşte de Zilele Oraşului
Peste o săptămână, întreg municipiul Băileşti va fi în sărbătoare. Cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Oraşului, care vor avea loc în perioada 22-25 august, îi va reuni pe localnici la un program divers de manifestări, desfăşurat în mare parte în aer liber, în Piaţa Civică. Anunţate sunt un spectacol de teatru al trupei „Masca” a Casei de Cultură „Amza Pellea”, muzică de promenadă cu Fanfara din Craiova, o proiecţie de film în aer liber, întreceri sportive de fotbal, handbal şi cros, parada portului popular, spectacole folclorice şi de muzică uşoară, o vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, tombole cu premii şi nu numai.
De Zilele Oraşului se pregăteşte şi localitatea Dăbuleni, evenimentul urmând să aibă loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2019. Ca în fiecare an, în cele trei zile de sărbătoare, atmosfera va fi întreţinută de artişti, de muzică, joc şi voie bună, grătare încinse şi comercianţi veniţi din ţară.